Obsah testu
Vakuovačka, nebo jinak řečeno svařovačka fólií, je velmi užitečným kuchyňským pomocníkem. Díky odstranění kyslíku výrazně napomáhá ke zpomalení tvorby nežádoucích mikroorganismů, prodlužuje životnost mnoha potravinám, a udrží je tak déle čerstvé.
TEST: 6 nejlepších vakuovaček
Recenze vakuovaček
Recenze Catler VS 8011
Vakuovačka Catler VS 8011 patří mezi praktické pomocníky, kteří si najdou místo v každé kuchyni. Vše přehledně nastavíte na velkém LCD displeji, přičemž přístroj disponuje profesionálními parametry. Při nastavování vám pomohou podsvícená ovládací tlačítka. Povrch přístroje disponuje povrchem, díky kterému se snadno udržuje. Je široce použitelný pro nejrůznější druhy potravin, takže se nebudete muset nijak omezovat.
Z hlediska samotného používání si zde můžete nastavit 3 rychlosti odsávání vzduchu a k dispozici jsou 2 režimy pro suché a pro vlhké potraviny zvlášť. Zařízení má integrované razítko data a integrovaný nůž pro řezání. Využít můžete také funkci Blow pro nafouknutí sáčku. Je k dispozici možnost marinování. Velmi se nám líbilo jednoduché ovládání, je zde také bohaté příslušenství čítající třeba uzávěr lahví, hadičku pro vakuování lahví a dóz a dostanete rovněž 3m fólie v roli a 5 sáčků.
- Snadné ovládání
- Bohaté funkce
- Příslušenství
- Vyšší cena
Recenze Maxxo VM Profi
Tento přístroj je dokonalou volbou v případě, že milujete čerstvost, ale nechodíte nakupovat příliš často. Balička Maxxo VM Profi disponuje zesíleným výkonem kompresoru a to 20 l/min., a tím umožňuje velmi rychlé a kvalitní vakuování. Díky funkci ochrany jemných potravin můžete vakuovat téměř jakoukoliv potravinu včetně masa, ovoce a zeleniny a nemít přitom strach z jejich zdeformování. Od zákazníků má dlouhodobě velmi pozitivní ohlasy a z hlediska funkčnosti nezmiňují žádné zásadní překážky.
Speciální programy pro čerstvé potraviny
Tato vakuovačka nenabízí mnoho rozšířených možností a nastavení, což se dá pokládat za drobnou nevýhodu. Nabízí ale tři druhy nastavení spárů podle toho, co chcete zabalit – vakuovat tak můžete jak potraviny suché, tak i potraviny vlhkého a mokrého typu. Žádná z nich nepřijde o svou chuť, kvalitu ani aroma díky kvalitním fóliím, které pouze prakticky zatavíte a poté uříznete díky integrovanému řezáku.
Moderní design a kvalita zpracování
Pomocí této vakuovačky můžete odsávat vzduch jak ze sáčků, tak z krabiček. Další výhodnou nabídkou je funkce rychlého marinování, pro dokonalou přípravu masa všech druhů ať už na gril, nebo pro jakoukoliv jinou úpravu. Nerezové zpracování nejenže vypadá dobře, ale rovněž slibuje dlouhou životnost přístroje. Napájení ze sítě zaručuje, že stroji v průběhu procesu nebude chybět energie.
- Kvalitní vakuování a balení
- Velké množství funkcí
- Lze vakuovat i do nádob
- Někdy chybí české popisky
Recenze Lauben Vacuum Sealer VS01
Vakuovačka Lauben Vacuum Sealer VS01 vám pomůže udržet potraviny déle čerstvé při velmi dobrém poměru cen, výkonu a funkčnosti. Poradí si s veškerými potravinami, můžete s ní vakuovat cokoliv, počínaje fazolkami a konče třeba narozeninovým dortem. Vakuovačka si samozřejmě poradí s mokrými i suchými potravinami. Díky svým funkcím ji oceníte také třeba na výletech, protože vám umožní vakuovat cokoliv, nejen potraviny.
Přístroj se velmi dobře ovládá, zvládne automaticky vytvořit vakuum, aniž by to byla velká námaha, i když se občas mohou vyskytnout problémy při automatickém vakuování je a třeba úkony provést samostatně. V balení dostanete také fólii pro vakuování, takže do začátku nemusíte nic kupovat. Automatická tavící funkce vytvoří při vakuování velmi pevný svar o síle 2,5 mm, což je více, než bývá zvykem u jiných výrobců. Praktický je způsob uložení kabelu, který vám nebude nikde plandat, pokud zařízení nepoužíváte. Jednoduše se smotá do spodní části přístroje.
- Poměr cena/výkon
- Pevný svar 2,5 mm
- Praktické skrytí kabelu
- Automatický režim občas zaváhá
Recenze ETA Freshie 2762
Svářečka fólií ETA Freshie 2762 patří mezi povedené vakuovačky od domácí značky. Jedná se o plně automatický přístroj, který je dodáván spolu se speciálními sáčky určenými pro zamrazování i ohřev potravin. V balení pro začátek najdete 5 sáčků a 2 m fólie a samozřejmě musíte počítat s dokupováním tohoto originálního příslušenství. Využít můžete jak vakuování, tak samostatné svařování, kde je možný svár až o šířce 28 cm. Zařízení je snadno ovladatelné a nabídne světelnou signalizaci chodu.
Přístroj je svými kompaktními rozměry ideální pro domácí použití, přičemž je designově pěkný a nenápadný. Líbit se vám určitě bude také prvek bílé barvy, který zapadne do moderní kuchyně. Z hlediska funkční vybavenosti a celkově možností produktu má zajímavý poměr ceny a výkonu, pokud jej pořídíte u prodejce v té rozumnější cenové hladině nebo v akci. V praxi si nemůžeme na nic zásadního stěžovat, možná občas uděláte nepovedený svar, ale to není výjimečné pro levné vakuovačky.
- Poměr cena/výkon
- Povedený design
- Přehledné ovládání
- Občas nepovedený svar
Recenze Sencor SVS 1010WH
Vakuovačka Sencor SVS 1010WH patří k levnějším produktům na trhu, ale z hlediska funkčnosti zde nedostanete o nic méně, než u mnohé i dražší konkurence. Co se vám nemusí příliš líbit je vyšší hlučnost výrobku, což je evidentně jedna z věcí, kterou je nižší cena vykoupena. Produkt však sáčky svařuje ve slušné kvalitě a nevyrobíte mnoho zmetků. Líbit se vám bude také jednoduchý až strohý a nenápadný design, který v moderní kuchyni neudělá ostudu.
Z hlediska tvorby svaru zvládá vakuovačka nejlépe klasické obyčejné sáčky. Také rychlost a kvalita odsátí vzduchu je dobrá, pokud by se vám vzduch do sáčku vracel, pravděpodobně se svar nepovedl, což se také někdy stane. V rámci dané cenové relace se však jedná o velmi dobrý produkt, který je ideální pro občasné domácí použití. Ovládání je snadné, o chodu informují LED indikátory. Přístroj je samozřejmě vybaven bezpečnostními prvky, jako je pojistka proti přehřátí.
- Cena
- Jednoduchost použití
- Nenápadný design
- Hlučnost
Recenze Laica VT3205
Vakuovačka Laica VT3205 umožní rychlé vakuování potravin, což je pro každou domácnost praktickým řešením. Zároveň si můžete při práci zvolit dvě rychlosti, NORMAL a pomalejší GENTLE. Výkon vakuovačky odpovídá 9 l/min. Jelikož je vakuovačka vybavena magnety, můžete ji přichytit na libovolný kovový povrch, díky čemuž se s ní pak dobře pracuje kdekoliv. Velkou výhodou je také velmi kompaktní design, díky čemuž nezabírá zbytečně místa a vejde se jednoduše i do šuplíku.
V rámci přístroje je také integrovaná řezačka na vakuové fólie, takže si můžete odříznout přesně takový kus, jaký potřebujete. Po stranách přístroje jsou navíc také páčky na zablokování chodu, kdy vakuování probíhá až v momentu jejich uvedení do odpovídající polohy. Odsávání je velice rychlé a práce se zařízením je snadné a bezproblémové. Pokud hledáte rychlou, skladnou a relativně levnou vakuovačku, lze toto zařízení rozhodně doporučit.
- Rychlé vakuování
- Kompaktní design
- Integrovaná řezačka
- Levnější provedení
Nejprodávanější vakuovačky 2025
Vakuovačka dokáže i násobně prodloužit životnost potravin a zachovat jejich chuť, důležité živiny i aroma. Ačkoliv plní jednotlivé typy stejnou funkci, liší se v kvalitě provedení a množství funkcí, s čímž souvisí třeba doba nahřívání, preciznost sváru a odsávání vzduchu, kolik balíčků laminovačka potravin zavakuuje a jak rychle, nebo jak často ji můžete používat.
Jak vakuovačka funguje
Princip je fungování je vlastně velmi jednoduchý, vakuovačka jednoduše odsaje ze sáčku přebytečný vzduch, v důsledku čehož nebudou na potraviny působit „vnější vlivy“. Pokud zvolíte jakoukoliv elektrickou, resp. automatickou svářečku fólií, stačí vložit jídlo mezi dva kusy fólie a nechat zatavit. Většina jich přitom automaticky odsaje vzduch, takže to nemusíte dělat ručně, a potraviny tak vydrží mnohem déle čerstvé.
Typy vakuovaček potravin
Trh nabízí velkou spoustu druhů, a protože všechny udělají „stejnou práci“, je někdy těžké se zorientovat. Důležité je jak často, kdy a kde ji budete používat – na občasné použití stačí malá domácí, zatímco pro denní využívání bude vhodná robustnější se stálým místem. Od toho se pak odvíjí jak použité materiály, tak funkce vakuovačky, a obecně lze říci, že nejlevnější model nikdy neodvede stejně dobrou práci jako ten za pár tisíc.
Ruční vakuovačka
Jedná se spíše o menší typ vakuovačky a není určená pro každodenní dlouhodobé používání. Důkazem toho je i napájení pomocí baterií, nikoliv na bázi přípojky do elektřiny. Jednat se může například vakuovací boxy nebo speciální vakuové dózy, určené na marinování masa a pohodlnému ukládání potravin.
Automatická vakuovačka
Její mechanismus je komplikovanější a obsahuje více možností než u ručního modelu. Tento přístroj dokonale odsaje veškerý vzduch a zavaří fólii či sáček tak, aby zůstal pevně uzavřen a nepropouštěl vzduch zpět. Opět je zde volba na vás, zda chcete potravinu pouze zabalit zatavením pytlíku, nebo zajistit i vakuum.
Externí vakuové baličky
Tento typ vakuovačky funguje na principu vkládání sáčku nebo fólie zvenčí, neboť nemají žádný vrchní kryt. Nejčastěji se používají na občasné zatavování potravin nebo i jiných produktů domácnosti, ale využití muže tento typ najít i pro balení drobnějších výrobků. Obecně jsou lepší pro občasné využívání, do frekventovanějšího provozu se moc nehodí.
Komorové svářečky fólií
Tyto vakuovačky pracují na základě automatických technologii. Sáček je pouze vložen dovnitř a o zbytek se postará sama. Tento typ je vhodný zejména pro vakuování a následné uskladnění tekutých a mokrých potravin. Modely jsou schopné pracovat i v dlouhodobějším rázu, bez nutnosti jejich vypínání z důvodu přehřátí. Jsou tak častou volbou pro provozní kuchyně a jiné zařízení.
Zatavovací vakuové baličky
Zatavovací vakuová balička se typově podobá na komorové svářečky fólií. Rozdíl je pouze v tom, že tyto jsou větší a mají ještě propracovanější způsob zatavování. Jsou tak velmi častou volbou v oblasti průmyslového užití jak v kuchyních, tak i mimo ně. Tento typ přístroje je velmi dobře hodnocen jeho uživateli.
Volně stojící vakuovačky
Jedná se o komorové vakuové baličky ve velkém provedení a s opravdu velkým obsahem. Velkou výhodou u nich je řada funkcí, programů a příslušenství navíc. Nejčastěji se ale hodí do větších podniků, kvůli své prostorové náročnosti.
Důležité parametry při výběru
Velikost
Rozměry se odvíjí od toho, do jakého prostředí vakuovačku pořizujete a jak velké potraviny budete balit. Chcete-li například uchovávat velké „flákoty“ masa nebo polévku po litrech, bude lepší zvolit prostorově výraznější model. Pokud vám ale nedělají problém menší balíčky a naopak chcete uspořit místo v domácnosti, lze vybrat rozměrově menší vakuovačku – jejich průměrná velikost se pohybuje kolem 40 x 30 x 30 cm.
Hmotnost
Využijete-li svářečku fólií na potraviny doma, nemusí být hmotnost rozhodujícím parametrem. Obecně se pohybuje od 1 kg u nejmenších (a levných) modelů, zatímco ty nejvýkonnější jsou těžké až 5 kg. Uskladnění by ovšem nemělo dělat problém ani v jednom případě. Jediné, kdy bude hrát hmotnost vakuovačky roli, je přenášení – třeba na chatu, půjčení kamarádům apod.
Délka přívodního kabelu
Klasická a základní délka přívodních kabelů vakuovaček je 100 cm, takže tento parametr hraje roli v momentě, kdy přístroj není v blízkosti zásuvky – není to ovšem nic, co by nevyřešila prodlužovačka. Některé přístroje mají kabely v délce až 150 centimetrů, což dává uživateli možnost využití na více místech.
Příkon
Stejně jako jiné elektrické přístroje, i vakuovačky mají rozdílnou spotřebu energie. Ta je ovlivněna zejména velikostí stroje a funkcemi (třeba zda-li provádí dvojitý spár, jak dobře dokáže odsát vzduch, s jak velkými kusy potravin si poradí apod.). I tady lze uplatnit obecné pravidlo, že čím větší vakuovačka je, tím vyšší má příkon – rozmezí je přitom značné, pohybuje se od 80 W u těch nejmenších strojů, až po 200 W u těch nejvýkonnějších strojů pro běžné domácí využití.
Sací výkon
Pro efektivní uchování potravin by vakuovačka měla odsát všechen vzduch. V parametrech se udává, kolik vzduchu je přístroj schopný nasát za jednu minutu – většinou to bývá kolem 10 – 20 litrů. Modernější modely mají možnost regulace daného výkonu, což je dobrou vlastností především při vakuování mokrých potravin a tekutin, aby nedošlo k jejich nasátí do přístroje.
Podtlak
Se sacím výkonem souvisí také podtlak, který udává, kolik vzduchu bude při vakuování odsáto. Velká spousta modelů pro domácí použití ho má kolem 0,7 baru, což je optimální třeba na maso a běžná jídla. Výkonnější modely pak nabízí možnost regulace podtlaku, takže je možné bez poškození zabalit i křehké potraviny jako jsou dorty.
Sáčky a fólie
Do vakuovačky nelze použít ledajaké sáčky (fólie), ale musí se jednat o potravinové, které jsou zdravotně nezávadné a vyrobené z bezpečných a odolných materiálů. Při výběru je důležitá minimální a maximální šířka sáčku, což rozhoduje o tom, jak velké porce můžete balit. Dejte si pozor, že některé svářečky vyžadují fólie pouze od vybraného dodavatele. To vám zužuje výběr jak po stránce cenové, tak po stránce kvality, ale některé pytlíky jsou určeny například i ke znovupoužití.
Hlučnost
Důležitým parametrem při výběru je v neposlední řadě i hlučnost samotné vakuovačky. Pokud máte v plánu používat baličku často a například večer, můžete se připravit na krátké, byť možná pro někoho nepříjemné zvuky. V takovém případě je dobré sledovat hodnoty hlučnosti, které se u obvyklých modelů pohybují mezi 50 až 80 dB. Čím je označení dB nižší, tím nižší je hlučnost.
Funkce vakuovaček
Pokud jste si ujasnili základní parametry, je na čase zhodnotit samotné funkce. Od základních modelů nelze čekat tolik, u těch dražších je pak výběr mnohem zajímavější z hlediska zpracování i právě funkcí. Neznamená to ale, že čím více toho vakuovačka zvládne, tím větší musí být – existují i kompaktní modely s řadou vlastnostmi větších strojů.
- Odsávání vzduchu – odsávání vzduchu patří k nejzákladnějším funkcím těchto kuchyňských přístrojů. Tuto vlastnost by zaručeně měla mít každá z vakuovaček, nehledě na cenu ani typ daného modelu. Odsávání vzduchu zajistí vakuum, jak už název napovídá. To pak zabraňuje šíření mikroorganismů, které napomáhají kažení potravin. Odsátý vzduch také napomáhá k lepšímu uskladnění.
- Měkké odsávání – měkké odsávání je funkce, která zajišťuje kvalitní odsátí vzduchu a zabalení i měkkých a jemných potravin jako je například ovoce nebo zelenina, ale rovněž i omáčky, polévky a jiné tekuté pochutiny. Přidruženou funkcí měkkého odsávání je i možnost regulace sacího výkonu, což zabraňuje nehodám typu vsání tekutiny do přístroje.
- Dvojitý svár – vakuovačka pomocí dvojitého sváru zajišťuje lepší zabalení potraviny a rovněž znemožňuje přísun vzduchu do sáčku nebo fóliového pytlíku. Pevnější zabalení má i menší riziko co se týče roztrhnutí nebo jiného poškození.
- Programy navíc – některé modernější modely nabízejí řadu doplňkových programů, které mohou být příjemným překvapením, i usnadněním další práce. Jedná se například o program, který mimo vakuování a sváření, zvládne i odsávání vakuových dóz, nebo velmi pohodlný program pro marinování masa. Díky tomuto programu nejen ušetříte čas, ale automatický program pro marinování funguje na principu změn tlaku v nádobě, čímž se do masa vtlačí více marinády, pro ještě lepší chuť.
- Indikátory – u levnějších modelů se možná musíte spolehnout na odpočítání času, jindy je k dispozici jediné světélko. Modernější a výkonnější vakuovačky však mají indikátorů i několik, abyste byli po celou dobu svařování v obraze.
- Elektronické sledování teploty – s touto funkcí se můžeme setkat u modernějších a aktualizovanějších typů vakuovaček. Ke sledování teploty většinou slouží vakuová pumpa, díky níž je zajištěno šetrnější zacházení s potravinami.
- Pojistka proti přehřátí – zejména levnější vakuovačky se mohou po dlouhém užívání zahřát přespříliš. Aby nedošlo k jejich poškození, automatická pojistka zajistí jejich vypnutí a „odpočinek“. Výkonnější modely z kvalitních plastů, případně kovu, však tyto problémy nemívají.
- Vakuové dózy – efektivnější uchování potravin umožňují vybrané přístroje pomocí speciálních dóz přímo od výrobce. Jedná se o nějakou investici navíc, získáte tím ale praktické krabičky, které lze využívat opakovaně. Vzduch z nich přitom odsáváte pomocí hadičky (je součástí balení)) v kombinaci s vakuovačkou.
- Omyvatelnost v myčce – pro jednodušší údržbu je dnes většina model tzv. „dishwasher safe“, takže je nemusíte mýt ručně. Jednotlivé komponenty zkrátka vložíte do myčky bez obav, že by došlo k poškození materiálů.
Typy pro správné použití domácí vakuovačky
Vakuování potravin může jejich životnost prodloužit až pětinásobně, oproti běžnému procesu kažení. Abyste ale dosáhli takové hodnoty, je nejlepší o vakuování vědět co nejvíce, a dodržovat několik základních pravidel.
- Při vakuování ryb a masa všeho druhu se doporučuje vkládat do sáčku papírový ubrousek, pomocí kterého se ze sáčku odsají přebytečné tekutiny a voda.
- Pokud máte v plánu vakuovat tekuté potraviny, jako polévky, omáčky a jiné, je dobré je před samotným vakuováním nechat zamrazit.
- Vakuované potraviny, které se chystáte zmrazit, mohou lehce zvětšit svůj objem. Je to proto, že pokud v sobě obsahují přebytečné tekutiny, ty se vlivem mrazu rozšiřují. Nechte tedy ve vakuovaném pytlíku trochu vzduchového prostoru, zamezíte tak riziko jeho přetržení.
- Tvrdou zeleninu se doporučuje vakuovat až po tom, co ji řádně oloupete a nejlépe také předvaříte.
- Potraviny, které již jednou byly vakuovány a zmraženy, by se již neměly znovu vakuovat a zmrazovat. Snižuje se tím jejich kvalita i chuť.
Jaké potraviny jsou pro vakuování vhodné
Při správném přístupu a dodržení některých zásad, se dá vakuovat téměř jakákoliv potravina. Jaké potraviny jsou ale pro vakuování nejvhodnější a nejvíc tím prodloužíme jejich trvanlivost?
- Maso – mnoho lidí vakuuje právě maso a ryby, třeba když je koupí v akci, nebo ho zkrátka chtějí mít vždy po ruce. Kromě prodloužení jejich životnosti je možné mít předpřipravené také okořeněné a namarinované maso, abyste po vyndání nemuseli čekat na rozmrznutí, a pak teprve přes noc marinovat. Pro tyto účely se nejlépe hodí vakuovačky s programem mokrého vakuování.
- Uvařené pokrmy – vakuovat se dá pravděpodobně jakékoliv hotové jídlo, na jaké si vzpomenete. Polévky, omáčky, ale i přílohy a masové pokrmy vydrží vakuováním čerstvé a pořád stejně chutné.
- Sýry – dobře se dají vakuovat také sýry, kdy nakrájené a samostatně zabalené kousky vydrží s přehledem několik měsíců, aniž by to ovlivnilo jejich chuť. Přidáním bylinkové nebo jiné marinády na sýr můžete jeho chuť pokaždé lehce změnit a užít si tak mnoho variant.
- Ovoce a zelenina – ať už si chcete ovoce anebo zeleninu odložit do mrazáku, nebo jenom udržet déle čerstvé v lednici, vakuování je pro to skvělým pomocníkem. Udrží čerstvost, svěžest i chuť a zpomalí kažení a hnití.
- Houby a bylinky – čerstvou chuť bez ztráty aroma a vlivu na chuť si uchovají také houby a bylinky. Obojí lze vakuovat sušené i čerstvé, ale bylinky je doporučeno před zatavením do fólie usušit. Potravinové sušičky jsme srovnávali v samostatné recenzi, kterou naleznete ZDE.
- Pečivo – rohlíky, chleba i jiné pečivo obvykle není po rozmrazení moc dobré. Ztrácí chuť i strukturu a při špatném zabalení navíc snadno nasaje pachuť. Zavakuováním všemu zmíněnému předejdete a pečivo vydrží čerstvé nejméně několik dní, ale někdo ho používá i po pár týdnech.
- Sklenice a poháry – tato možnost je velice užitečná například u vakuování džemů, marmelád a zavařenin, je však nutné zvolit vakuovačku, která má nástavec na různé velikosti sklenic.
Náhradní díly pro vakuovačky
Stav vakuovaček se stejně tak jako i stav mnoha dalších přístrojů odráží od toho, jak často jsou používány a jakou o ně má člověk péči. Tyto přístroje by měly mít záruku od 2 do 5 let, ale jejich fungování a bezproblémovost mohou být individuální.
Hlavním náhradním dílem jsou určitě fólie nebo sáčky, které se musí dokoupit, když se minou. K dostání jsou různé velikosti a druhy podle použitých materiálů, recyklace a možnosti znovupoužití.
Mezi další náhradní díly patří drobné součástky, které se mohou lehce opotřebovat, ale dají se i snadno sehnat. Jedná se například o silikonové těsnění, svářecí lišty, olejové filtry pro vakuové pumpy, vyměnitelné oleje atd…
Specializovaní výrobci a nejznámější dodavatelé vakuovaček
Jako u mnoha jiných přístrojů i nákup vakuovaček u specializovaného dodavatele má mnoho výhod. Základní z nich je například kvalita přístroje i specializované rady k nákupu, podle potřeb uživatele. Podle uživatelských recenzí a testů spokojenosti jsme sestavili tento řebříček nejlépe hodnocených dodavatelů.
Vakuovačky ETA
Patří mezi špičkové dodavatele kuchyňských robotů a dalšího zařízení. Nabízí tři základní typy vakuovaček od 999 Kč do 2 500 Kč. Designově jednoduché, ale zároveň propracované modely nabízí plně automatický chod a pestrý balíček doplňkových nastavení a příslušenství.
Vakuovačky DOMO
DOMO je značka prestižních vakuovaček do domácnosti, ale vhodných také do provozoven a velkých kuchyň. Cenově se pohybují od 1 900 Kč do 3 500 Kč a svými vlastnostmi uspokojí potřeby náročnějších uživatelů. Jsou nenáročné na obsluhu a díky svému tichému chodu o nich budete stěží vědět.
Vakuovačky Concept
Dodavatel vakuovacích přístrojů a dalšího kuchyňského náčiní, který se zaměřuje na vysokou kvalitu svých zařízení. Nabízí baličky potravin v cenové relaci od 1 800 Kč do 2 500 Kč. Jedná se především o domácí vakuovačky se širokým nastavením programů, pro co nejpohodlnější používání.
Vakuovačky Sencor
Značka Sencor se zaměřuje na široký výběr vakuovaček, a ještě širší výběr veškerého doplňkového zboží a náhradních částí. U tohoto dodavatele se můžete těšit rovněž na různé rady a tipy na správné a šetrné vakuování a na recepty z balených surovin, které jsou součástí jejich stránek.
Vakuovačky FoodSaver
FoodSaver se specializuje především na rozvoj a distribuci vakuovaček. Vybírat tak můžete z mnoha druhů svářeček fólií včetně ručních, plně automatických ale i velmi šetrných typů. V nabídce jsou rovněž mini baličky a řezačky, ale i speciální vakuovací přístroj pro dózy, který zaujme svým celkovým vzhledem a především funkčností.
Vakuovačky Lidl – Silvercrest
Tato značka disponuje především velmi dobrou cenovou dostupností svých zařízení. Sehnat vakuovačku tak můžete od 600 Kč. Jedná se spíše o menší a prostorově nenáročné kuchyňské pomocníky s moderním designovým provedením, které se hodí do každé domácnosti.
Vakuovačky Heureka
Na serveru Heureka.cz si můžete srovnat vakuovačky potravin podle mnoha parametrů, například podle ceny, funkcí, značek, výkonu, rozměrů, atp. To vám pomůže vybrat tu nejlepší svářečku folií na potraviny.
Cenové relace vakuovaček podle typu a výbavy
Pořizovací náklady se mohou značně lišit na základě toho, zda investujete do domácího či komerčního produktu s průmyslovým využitím.
- Vakuovačky do 1 000 Kč – nejlevnější typy vakuovaček můžete pořídit už od 300 Kč. Jedná se většinou o menší typy, jednoduché modely svářeček nebo příslušenství jako vakuové boxy a speciální vakuovací dózy.
- Vakuovačky od 1 000 do 3 000 Kč – vakuovačky v této cenové kategorii tvoří nejčastější volbu zákazníků při nákupu. Jedná se o baličky středních rozměrů z kvalitních materiálů. Nabídka nastavitelných programů je vyšší a jedná se o opravdu dobré stroje, ze výbornou cenu.
- Vakuovačky od 3 000 Kč do 7 000 Kč – v tomto cenovém rozmezí už seženete pořádný vakuovací stroj. Na výběr budete mít z různých modelů, designových převedení, rozhodovat ale může i příkon až okolo 250-300 W, nebo sací výkon přesahující 20 l/min. Jedná se rovněž o větší modely s maximální šířkou fólie do 30 cm.
- Vakuovačky nad 7 000 Kč – tato cenová hladina nabízí především profesionální a komerční vakuovačky určené především do velkých provozů. Vysoká cena se odráží především na velikosti, mnohem vyšším příkonu i výkonu a na nejkvalitnějším provedení. Nejdražší kousky mohou dosahovat sumy až 900 000 Kč.
Nejčastější otázky při výběru vakuovaček
Ano, vakuování křehkých potravin je možné. Nejvhodnější jsou k tomu vakuovačky přímo určené na měkké a mokré sání. I snížení sacího výkonu ale může být nápomocné, aby se potraviny nepoškodily.
Sáčky do vakuovačky lze zvolit podle velikosti, a to podle toho, jaká velikost je uvedená jako optimální. Další výběr záleží pouze na uživateli. Může volit podle různých užitých materiálů, tloušťky fólie ale i podle toho, zda chce sáčky opět použít, nebo chce využít šetrnější a recyklované pytlíky.
Vakuované jídlo je možné vařit i ve fólii, a to především ve vodní lázni, nebo metodou Sous vide. Nedoporučuje se ale sáčky a fólie vystavovat vysokým teplotám, například v troubě.
Je to samozřejmě možné, doporučuje se ale spíše vakuovat maso před uzením, protože u uzeného masa zcela nelze zabránit tvoření mikro bakterií. Výhodou vakuace tohoto typu masa ale je, že od něj nenačichnou jiné potraviny.
Vakuace pečiva může jeho trvanlivost prodloužit až o 5 až maximálně 8 dnů. V případě, že chcete pečivo uchovávat dlouhodobě, je dobré jej po vakuaci uložit do mrazáku.
Zajímavé zdroje
https://www.dtest.cz/clanek-5686/jak-vybrat-vakuovacku
Komentáře k článku
Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.