Obsah testu
Máte někdy chuť na grilované maso i mimo letní sezónu? Pořiďte si elektrický kontaktní gril na balkon nebo do domácnosti a užijte si zdravé grilování kdykoliv se vám zamane. Jaké kontaktní grily patří k těm nejlepším a jak takový gril vybrat? Pomůže vám náš test i recenze.
TEST: Nejlepší kontaktní grily 2024
Recenze kontaktních grilů
Recenze Weber Q 2400
Tento elektrický kontaktní gril se sice vyšší cenou vyrovná běžným zahradním grilům, ale to samé se dá říci i o kvalitě. Pokud hledáte velmi schopný gril do domácích podmínek, pak můžeme Weber doporučit. Gril už na první pohled působí velice robustně a odolně. Je tvořen z ušlechtilé oceli, která skvěle odolává vysokým teplotám a zároveň má výborné vlastnosti při přípravě grilovaných pokrmů. V rámci našeho testu oceňujeme kromě stavby grilu také snadné ovládání. Teplotu lze nastavit díky regulátoru na pravé straně grilu. Jakmile grilovací plocha dosáhne ideální teploty, červená kontrolka u regulátoru se zhasne.
Gril je vybaven ergonomickými madly ke snadnému přenášení, ale vzhledem k ocelovému zpracování je těžší (20 kg), s čímž je třeba počítat. Tělo grilu je vybaveno žáruvzdorným materiálem tak, aby při přípravě jídla nedošlo vlivem vysokých teplot k poškození podkladu. Možné je však i dokoupení stojanu. Co na grilu chválíme je praktické víko i možnost odkládací plochy, skvělá je i velikost grilovací plochy, která činí 1850 cm2. To u elektrických kontaktních grilů nebývá běžné. Velikost je ale zároveň i nevýhodou, gril je spíše pro využití například na balkonu či na zahradě, pro běžné domácí grilování v interiéru je poněkud neskladný.
- Nepřilnavý litinový rošt s rychlým rozváděním tepla
- Dlouhá životnost
- Velká grilovací plocha
- Plynule nastavitelný tepelný regulátor
- Vyšší cena
- Prostor pod topnou spirálou se hůře čistí
Recenze Tefal GC750D30 Optigrill Elite
Kontaktní gril Tefal GC750D30 Optigrill Elite je vybaven vyjímatelnými kontaktními plochami, které jsou vyrobeny z hliníku. Grilovací desky jsou omyvatelné v myčce. Příkon tohoto domácího pomocníka je 2000 W a líbilo se nám, že gril umí velmi dobře rozvádět teplo, a tím také rovnoměrně grilovat. Využívat můžete jak automatické programy podle toho co grilujete, tak manuální program, který si nastavíte dle svých potřeb.
Výhodou tohoto grilu je jednoznačně kromě určité variability také snadnost obsluhy, což zajišťují i připravené režimy grilování, jak jsme zmínili výše. Velmi dobře se daří na tomto grilu třeba oblíbené steaky, jak dokládají i početné uživatelské recenze tohoto populárního produktu. Velmi dobře lze hodnotit také velmi kvalitní zpracování celého grilu, který tak působí bytelným dojmem. Na hotové grilování vás upozorní zařízení zvukovým signálem a změnou barvy indikátoru. Připravíte zde nejen steaky, ale také klobásky, toasty, ryby, kuřecí maso a další.
- Rovnoměrné grilování
- Automatické režimy i manuál
- Snadná údržba i v myčce
- Nic významného
Recenze Tefal Optigrill+ XL GC722D34
Stolní elektrický gril od značky Tefal představuje dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Má sice menší grilovací plochu než předchozí produkty, ale díky kompaktnějším rozměrům je ideální do domácích podmínek pro běžné využití. Na ploše 800 cm2 pohodlně ugrilujete 4 i více porcí. Na tomto modelu vyzdvihujeme především inteligentní způsob nastavení teploty. Gril díky zabudovanému senzoru sám určí dle tloušťky masa, jaká teplota a čas budou ideální. To vše je doplněno zvukovým a světelným indikátorem, který ukazuje, do jaké míry je maso propečené.
K tomu všemu má gril celkem 9 různých programů grilování pro různé typy potravin a také manuální nastavení se čtyřmi stupni teplot. Je trochu škoda, že není k dispozici plynulé nastavení teploty. Výhodou jsou naopak odnímatelné desky, které je možné mýt v myčce. Desky jsou navíc lehce nakloněny, aby mohl odtékat tuk. Trochu na škodu je užší žebrování, které se v ruce hůře myje a také krátký přívodní kabel. Před nákupem si proto zjistěte, zda s ním do zásuvky na vybraném místě vůbec dosahnete.
- Inteligentní nastavení teploty
- 9 různých programů
- Odnímatelné desky
- Klasické i BBQ grilování
- Krátký přívodní kabel
- Složitější návod
Recenze DeLonghi CGH 1012D
U tohoto grilu jako první zmiňme jeho specifickou funkci, a to možnost nastavení teploty pro každou ze dvou grilovacích desek zvlášť. Gril DeLonghi CGH 1012 má jednu žebrovanou a jednu hladkou desku s tím, že se dají obě rozložit vedle sebe a vznikne tak více místa. Každá z desek má v sobě topnou spirálu a díky tomu lze na každé z nich připravovat ve stejný čas jiný pokrm s odlišnými teplotami.
Jedná se zároveň o kontaktní multigril, který je vhodný jak na klasické, tak BBQ grilování i na přípravu palačinek a podobně. Líbí se nám také přehledný LCD displej nebo funkce zatáhnutí, díky níž lze připravit maso tak, aby zůstalo uvnitř šťavnaté díky rychlému zahřátí a následnému upravení teploty. Cenově patří gril do střední třídy a pokud bychom měli zdůraznit nějaké nedostatky, tak snad jen kratší přívodní kabel nebo hlasitější signalizaci, která oznamuje konec grilování.
- Dvě samostatně vyhřívané plochy
- Možnost rozložení
- Grilovací desky lze umýt v myčce
- Přehledný LCD displej
- Krátký přívodní kabel
- Hlasitější zvuková signalizace
Recenze Tefal Optigrill+ GC712D34
V tomto případě se jedná o téměř stejný produkt, jako model Tefal Optigrill+ XL GC722D34, je zde ale menší plocha i méně programů. Najdete zde plochu 600 cm2, takže se jedná o gril ideální pro rodinné využití s tím, že na něm najednou připravíte 2 až 4 porce. I tady je k dispozici inteligentní nastavení teploty a k tomu 6 programů plus 4 manuální teploty. Díky indikátoru teploty je zde jednoduché připravit dobré grilované maso – na stupnici se postupně ukazují jednotlivé fáze propečení.
I zde chválíme lehkost a praktičnost, rychlost přípravy pokrmů, možnost umýt desky v myčce. Na tomto grilu připravíte maso, ryby, zeleninu, zapékané sendviče a mnoho dalšího a oproti předchozímu modelu je nevýhodou snad jen menší velikost, což ale může být v menších domácnostech naopak pozitivum. Stejně jako v předešlém případě je i zde kratší přívodní kabel.
- Indikátor propečení
- 6 různých programů
- Snadná údržba
- Jednoduché ovládání
- Krátký přívodní kabel
- Není k dispozici plynulé nastavení teplot
Recenze ECG KG 1000 Gourmet
Elektrický grill ECG KG 1000 Gourmet patří mezi kontaktní grily, které jsou mezi těmi levnějšími spotřebiči. Na druhou stranu není tento gril úplně to nejlevnější, co můžete pořídit, takže má nesporně své kvality a patří také k poměrně oblíbeným produktům v dané ceně. Má vyměnitelnou grilovací plochu, která je v tomto případě 754 cm2 a celkový příkon je 2000 W. Povrch má nepřilnavou úpravu a výhodou je možnost mýt v myčce nádobí.
Tento kontaktní gril můžete využít také v rozloženém stavu a připravovat tak jídlo najednou. U každé plotny lze také nastavit jinou teplotu, což je ve výsledku velmi praktické, pokud grilujete různé suroviny. Grilovat zde můžete prakticky cokoliv, na určitý nedostatek ale můžete narazit zejména při grilování masa, kdy šťáva nebo olej má tendenci zatékat pod grilovací plochu. Řešení zde spočívá v tom, že vpředu gril vypodložíte, jak zmiňují některé uživatelské recenze.
- Poměr cena/výkon
- Plotny lze měnit a mýt v myčce
- Možnost rozložení a různé teploty ploten
- Zatékání šťávy pod grilovací desku
Nejprodávanější kontaktní grily 2024
Domácí elektrický gril bývá častou a oblíbenou náhradou za klasický zahradní gril. V pohodlí domácnosti na něm připravíte běžnou večeři, ale i grilované pohoštění pro návštěvy. Stačí k tomu jen zásuvka. Jaké typy domácích elektrických grilů lze pořídit a jak vybrat ideální kontaktní gril?
Možnosti využití
Hlavní výhodou elektrického kontaktního grilu je možnost využití v pohodlí domova, aniž byste museli řešit kouř, zápach a podobné problémy související s běžnými venkovními grily. Kde všude lze gril využít?
- V domácnosti – nejčastější způsob využití. Gril lze používat pro běžné každodenní vaření a připravovat na něm obědy, večeře i svačiny v podobě zapékaných toastů a podobně.
- Na balkoně – pokud máte přístup k zásuvce, s kontaktním grilem si můžete užít grilovací párty například i na balkoně. Grilu venkovní prostředí nijak neuškodí, samozřejmě pokud jej nenecháte například na dešti a podobně.
- Na chalupě – kontaktní gril je ideální i pro občasné použití a na cesty. Skvěle ho využijete při svých cestách na chaty a chalupy. Grily jsou relativně lehké, skladné a tak nezaberou moc místa v autě. Hodí se i do obytných aut.
- Na zahradě – pokud si pořídíte větší gril s možností polohy barbecue, pohodlně s ním pohostíte i více lidí najednou. Pokud tedy nemáte k dispozici klasický gril, i na zahradě lze využít ten elektrický. Potřebovat budete opět vhodnou zásuvku a případně prodlužovací kabel a k tomu rovný podklad, ideálně stůl.
Typy elektrických stolních grilů
Domácích elektrických grilů existuje hned několik druhů, přičemž každý má svá specifika, výhody i nevýhody. Pokud si tedy nejste jisti konkrétním typem, následné porovnání vám může v rozhodování pomoci.
Kontaktní gril
Asi nejčastějším elektrickým grilem do domácnosti je kontaktní, kterému se věnuje i tato recenze. Už z názvu vyplývá, že ohřev je založen na kontaktním grilování, a to z obou stran naráz. Tyto přístroje mají nejen spodní desku, ale také příklopnou vrchní část, díky níž lze pokrm grilovat z obou stran najednou nebo jej zapékat.
Tyto grily bývají relativně skladné, vyrábí se v různých velikostech i s různými funkcemi. Některé z nich se dají rozložit tak, že vznikne jedna velká rovná plocha. Dá se také nastavit výška vrchní desky, aby se mohl pokrm ze shora jen nahřívat nebo aby byla deska přímo v kontaktu s pokrmem.
Stolní gril
Stolní gril je od kontaktního odlišný v tom, že nemá vrchní příklopnou část, ale pouze spodní ohřev. Mívá naopak větší grilovací plochu, ale celkově je lehčí a jednodušší. Právě velikost grilovací plochy je tím, proč se tento typ těší velké oblibě.
Než na běžnou přípravu jídel slouží jako náhrada venkovních grilů a bývá využíván k přípravě masa a zeleniny pro více osob, například při párty na terase, ale i doma.
K dispozici bývá více typů grilovacích ploch, které lze měnit vzhledem k typu připravovaného pokrmu. V základu se jedná o hladké a žebrované grilovací desky.
Na trhu najdete i menší modely pro malou domácnost, ale využívány jsou spíše ty s větší plochou právě pro účely grilování ve větší společnosti. Mezi hlavní výhody tak patří velikost plochy, skladnost i snadné čištění. Tento gril navíc seženete opravdu levně.
Raclette gril
Specifickým typem grilu je i raclette. Jedná se o stolní elektrický gril, který má zahřívanou plochu nejen nahoře, ale topná spirála ohřívá pokrm i i pod touto plochou ve speciálních grilovacích pánvičkách. Raclette grily jsou oblíbené právě díky možnosti současného zapékání. Zatímco si nahoře ugrilujete například zeleninu, vespod můžete zapéct mleté maso se sýrem a další.
Povrch grilovací plochy bývá vybaven dvěma typy ploch – nepřilnavou hladkou či žebrovanou desku a k tomu například i desku kamennou. V jednom grilu jsou tak dva typy ploch a zároveň zapékací prostor. Raclette bývá spíše menší, takže najednou připravíte spíše jen 2 porce (na vrchní části), ale díky spodnímu patru toho zvládnete více najednou.
Důležité parametry stolních kontaktních grilů
Jaké parametry a vlastnosti při nákupu elektrického kontaktního grilu sledovat? Před nákupem si vždy položte několik hlavních otázek:
- Pro kolik lidí budete grilovat?
- Kde chcete gril využít?
- Jak často budete grilovat?
- Kde budete gril skladovat?
Odpovědi na tyto otázky vám pomohou při výběru velikosti grilu, délky přívodního kabelu i při tom, zda jej chcete pro časté využití nebo jen na občasné. Zajímat byste se měli i o následující parametry.
Příkon
Příkon hraje důležitou roli především v tom, za jak dlouho se gril zahřeje a jak dlouho tedy bude grilování trvat. Hodnoty se obvykle pohybují od 1000 do 2400 W a platí, že čím větší příkon, tím lepší. Gril se rychleji zahřeje a obvykle dokáže generovat i vyšší teploty.
Nejběžněji se setkáte s hodnotami kolem 2000, což je dostačující. Pokud nechcete na jídlo dlouho čekat, grily s nižšími hodnotami si nepořizujte.
Hmotnost a rozměry
Hmotnost grilu a rozměr grilovací plochy bývá při výběru velice důležitý. Obojí totiž rozhoduje o tom, zda budete gril používat pro běžné využití v menší rodině nebo zda jej chcete využívat pro volný čas a grilování s přáteli a podobně.
Pokud zvolíte příliš malou plochu, budete muset na připravení jídla pro více lidí čekat opravdu dlouho, protože prostor je prostě a jednoduše omezený.
Hmotnost hraje roli tehdy, chcete-li gril často přenášet. Pokud pro něj máte jedno stálé místo, na hmotnosti tolik nezáleží. U kontaktních grilů je kvůli dvěma topným plochám váha vyšší než například u stolních grilů.
Menší kontaktní grily začínají na váze kolem 2,5 kg, střední se pak pohybují kolem 5 až 6 kg a ty největší se mohou vyšplhat až k 10 kg.
Plocha grilů se pohybuje od zhruba 500 cm2, v takovém případě se jedná o opravdu malé modely, které jsou určeny maximálně pro přípravu 2 porcí najednou. Jsou vhodné například na chatu nebo i s sebou na cesty, protože ušetří místo a dvěma lidem poslouží naprosto bez problému.
Materiál grilovací plochy
Pokud nejprve pomineme konkrétní typ desky (hladká, žebrovaná, na vafle atd.), nejprve by nás měl zajímat materiál. Samozřejmostí by měl být nepřilnavý materiál, ale u levnějších grilů dochází k dřívější ztrátě nepřilnavosti i k mechanickému opotřebení, což se na výsledcích grilování výrazně projeví. Proto na materiálu nešetřete.
- Litina – litinové desky patří k nejvyužívanějším. Kromě toho, že jsou odolné vůči mechanickému opotřebení, skvěle vedou i teplo a jsou ideální pro přípravu masa. Litina pak mívá různé povrchové úpravy, které zajišťují nepřilnavost.
- Hliník – i hliník má podobné vlastnosti jako litina, jen záleží na povrchové úpravě, nejedná se primárně o tolik odolný materiál. Teplo ale vede také skvěle a dobře na něm připravíte cokoliv.
- Keramika – keramické desky mohou mít různě upravený povrch, jsou oblíbené díky minimální potřebě tuku i snadné údržbě. Keramika ale hůře snáší různé nárazy, takže je třeba dát si při manipulací s deskami pozor.
- Teflon – teflonové desky patří k často využívané klasice. Vynikají nepřilnavým povrchem, jsou celkem odolné i vůči mechanickému poškození, ale i přesto se doporučuje nepoužívat na něj kovové nástroje. Podobně jako litina se teflon dobře zahřívá.
- Přírodní kámen – přírodní kámen najdete spíše u stolních a raclette grilů, do kontaktních se nevyužívá. Je oblíbený při přípravě steaků, lze na něm grilovat naprosto bez tuku a dobře udrží teplo. Problémem ale je, že se déle nahřívá.
Typy grilovací plochy
Typů grilovacích ploch existuje hned několik, ale záleží na konkrétním modelu, zda má desky vyměnitelné. V první řadě rozlišujeme dva základní typy desek, a to hladké a žebrované.
- Hladké desky jsou ideální k přípravě omelet, palačinek a podobně, ale připravíte na nich i maso, zeleninu či grilované sýry.
- Žebrované desky jsou základní výbavou, má je každý gril. V případě kontaktních grilů se vroubky při zapékání otisknou do pokrmu, nejlepší funkčnosti dosahují při přípravě masa, které pod sebe pouští šťávu. Existují různé typy žebrování – užší a četnější nebo naopak žebrování s většími mezerami. Velké rozdíly ve výsledku grilovaného jídla ale v takovém případě nenajdete.
Můžete se setkat také s vaflovači, které mají typické mřížkované žebrování. Najdete je právě u kontaktních grilů, málokdy ale bývají součástí originálního balení a spíše je třeba je dokoupit.
Odkapávací nádoba
Velice praktickou záležitostí je odkapávací nádoba, která zachytává šťávu z masa či zeleniny a případně i nahromaděný tuk. Nejen, že se díky tomu zbavíte znečištění okolí grilu, ale šťávu z masa pak můžete využít k úpravě pokrmu a mít ji pohodlně při ruce.
Tyto nádoby bývají umístěny pod grilovací plochou a po použití je stačí snadno vysunout. Šťáva či tuk stékají po lehce naklopených deskách tak, aby se nedržely na grilovací ploše. I díky tomu je pak s čištěním desek méně práce.
Funkce kontaktních grilů
Kontaktní grily přílišným množstvím funkcí neoplývají, protože jejich hlavní cíl je jasný – grilovat. K tomu ale může docházet za pomoci různých funkčních vychytávek, mezi něž patří různé grilovací programy, termostat, časovače a další. Pojďme si ty hlavní představit.
Možnosti grilování
- Funkce gril – grilování na kontaktním grilu může probíhat dvěma způsoby. V prvním případě je horní deska odklopená a pokrm se griluje na spodní desce, v druhém případě dochází k ohřevu i zeshora a maso či zelenina se tak připraví rychleji. Tuto funkci mají všechny kontaktní grily.
- Funkce zapékání – díky nastavitelné výšce horní desky kontaktního grilu je možné pokrmy i zapékat. Desky se k sobě stlačí tak, aby se napevno dotýkaly pokrmu z obou stran a došlo k zapečení. Tímto způsobem se připravují například toasty, oblíbené panini, quesadilly a další.
- Funkce barbeque – funkci BBQ mívají jen některé modely. Jedná se o plné rozložení grilu, takže vznikne jedna velká grilovací plocha. Tato funkce se využívá především při větším počtu porcí.
Grilovací programy
U cenově a kvalitativně vyšších řad grilů najdete různé grilovací programy, které ulehčují a zároveň zdokonalují přípravu jednotlivých druhů surovin. Najdete u nich přednastavené programy například pro přípravu hamburgerů, ryb, zeleniny hovězího a kuřecího masa, klobás a podobně. Díky tomu gril nastaví ideální teplotu pro každý z těchto pokrmů s tím, že součástí je i konkrétní čas.
Regulace teploty
Možnost nastavení konkrétní teploty je velice důležitá. I když gril nemá přednastavené programy, díky regulaci můžete sami vybrat ideální teplotu pro konkrétní pokrm. Některé grily mají přednastavené stupně, jiné mají plynulou regulaci, což je vždy výhoda.
Lepší modely mívají dokonce možnost nastavit teplotu každé z desek zvlášť, takže například při poloze barbecue můžete na jedné desce grilovat maso, na druhé třeba zeleninu nebo opékat pečivo při odlišné teplotě.
Časovač
Časovač je praktickou záležitostí, která vám umožní bez problému ohlídat dobu grilování. Hodí se to obzvlášť u masa, kde si můžete na každou stranu nastavit stejný čas a maso tak mít dokonale propečené. Navíc se nestane, že by se vám něco připálilo, zvuková signalizace vždy oznámí ukončení.
Nejznámější výrobci kontaktních grilů
Kontaktní grily Tefal
Mezi nejoblíbenější výrobce domácích elektrických grilů patří bezesporu Tefal. Nabízí široký výběr kontaktních grilů spíše vyšší kvality s mnoha grilovacími programy, najdete zde ale i levnější a jednodušší varianty za ceny do 2 000 Kč. Ty nejdražší se pak pohybují kolem 5 000 Kč a nabízejí profesionální parametry s intuitivním ovládáním.
Kontaktní grily DeLonghi
V podobných cenových i kvalitativních hladinách se pohybují kontaktní grily DeLonghi. Ty mívají různé typy vyměnitelných grilovacích desek, spoustu grilovacích programů a různé příslušenství. Nejlevnější varianty zde seženete za ceny kolem 1 500 Kč, naopak nejdražší modely se mohou vyšplhat až k 10 000 Kč.
Kontaktní grily Weber
Americké grily Weber patří na našem trhu k méně zastoupeným, respektive se spíše soustředí na klasické venkovní či plynové grily než na ty elektrické. Elektrické varianty patří k dražším a plně nahrazují klasické venkovní grily, a to jak rozměry, tak funkčností. Přímo v domácnostech proto moc kvůli rozměrům využívány nejsou, cenově se pohybují zhruba od 7 000 Kč a jedná se o profesionální přístroje.
Kontaktní grily Sencor
Sencor nabízí jednodušší i víceúčelové kontaktní grily v zajímavých designech v rozmezí od 2 000 do zhruba 5 000 Kč. Tyto grily mívají různé programy, velikosti, odnímatelné desky i vysoký příkon. Novinkou jsou grily s elegantním skleněným designem.
Kontaktní grily ETA
Stálicí na českém trhu je firma ETA, v jejímž portfoliu nechybí ani grily. ETA nabízí široký výběr, najdete zde i relativně levné kousky, které sice neoplývají nepřeberným množstvím funkcí, ale svému účelu postačí. Oproti tomu zde narazíte i na velice dobře vybavené modely. Cenově se kontaktní elektrické grily od ETY pohybují od 1 300 do 6 000 Kč.
Kontaktní grily Silvercrest
Mezi méně známé výrobce patří Silvercrest, který nabízí cenově dostupnější modely. Tohoto prodejce najdete na e-shopu Lidlu a mezi zde zmiňovanými je pravděpodobně nejlevnější (kontaktní grily už od 500 Kč).
Kontaktní grily Klarstein
Grily od této značky se vyznačují bílými keramickými deskami i nižšími cenami. Jejich nejširší výběr se pohybuje v cenových relacích okolo 2 000 Kč.
Kontaktní grily ECG
Grily od ECG jsou oblíbené díky možnosti polohování i vyměnitelným grilovacím deskám. Najdete zde regulovatelný tepelný termostat i grilovací programy, grily od ECG jsou chváleny také díky své kompaktnosti. Průměrné ceny se pohybují okolo 2 až 3 tisíc Kč.
Kontaktní grily Sage
Grily Sage (dříve Catler) patří spíše k dražším, i když u zde lze začít s modely za cenu kolem 1 700 Kč. Dražší modely se šplhají až k 10 000 Kč a v celé škále najdete různé typy povrchů i celkového provedení grilů.
Kontaktní grily Jata
Grily Jata patří k levnějším, ale spolehlivým. Kromě kontaktních grilů vyrábí firma i stolní grily a cenově se v případě těch kontaktních dostanete na modely od 1 000 Kč.
Nejznámější prodejci kontaktních grilů
Nevíte si rady při výběru kontaktního grilu? Možná vám pomůže některý ze srovnávačů.
Kontaktní grily Lidl
Na e-shopu Lidlu najdete kontaktní grily značky Silvercrest, které patří mezi jednodušší varianty. Lidl nabízí grily od 500 do 1 200 Kč, takže zde najdete i opravdu levný model.
Kontaktní grily Heureka
Na Heurece je opravdu velký výběr. Jsou zde kontaktní grily od předních výrobců, ale i od těch méně známých, v cenách od 500 Kč. Velkou výhodou Heuréky jsou autentické recenze od uživatelů, které mohou při výběru konkrétního grilu výrazně pomoci.
Kontaktní grily Datart
Na Datartu najdete přes 60 kontaktních grilů od různých značek, což není největší počet, ale u každého grilu najdete podrobný popis a vlastnosti. Datart navíc nabízí možnost zakoupit zboží na splátky, a to u u levnějších spotřebičů, jakými jsou elektrické grily do domácnosti.
Kontaktní grily Alza
Na Alze je rovněž několik desítek kontaktních grilů v nabídce. Výhodou je vzájemné porovnání grilů i nabídka dobrého grilu za nízkou cenu, zlaté střední cesty i grilu pro náročné. Celkem je zde zastoupeno 33 značek.
Cenové relace kontaktních grilů
- Kontaktní grily do 1 500 Kč – kontaktní grily v nejnižší cenové relaci nabízejí základní funkce bez přílišného vybavení. Obvykle zde chybí vyměnitelné desky, grilovací programy, plynulá regulace teploty a podobně. Nepřilnavý povrch bývá v nižší kvalitě a po čase dochází k jeho opotřebení. Základní funkčnost ale tyto grily splňují.
- Kontaktní grily od 1 500 do 3 500 Kč – nižší střední třída kontaktních grilů, která už ale dokáže nabídnout kvalitní povrchy, příslušenství i grilovací programy. Najdete zde rozměrově menší i větší modely s funkcemi grilování, zapékání i barbecue a celkově se jedná o nejvyužívanější třídu elektrických grilů do domácnosti.
- Kontaktní grily od 3 500 do 5 000 Kč – zde se dostáváme k opravdu kvalitním a spolehlivým kouskům s dlouhou životností, intuitivními grilovacími programy, rozložitelnými deskami, možností rozvrstvit teplotu na každou polovinu grilu zvlášť a podobně. Jednoduše řečeno, pro běžné domácnosti je tato třída kontaktních grilů ideálním řešením.
- Kontaktní grily od 5 000 Kč – v částkách od 5 000 Kč výš se jedná o profesionální spotřebiče, které mohou být využity ve stravovacích zařízeních nebo pro větší počty lidí. Celkově se jedná o maximálně vybavené grily, které ale mívají i větší rozměry a pro běžné využití do domácnosti už jsou možná zbytečně velké a vybavené. Ale to neznamená, že byste si v těchto dražších relacích vhodný domácí gril nesehnali.
Nejčastější otázky při výběru kontaktních grilů
Stejná, jako na běžném grilu a navíc je zde možné potraviny i zapékat. Pohodlně zde uděláte všechny druhy masa, ryby, grilované sýry a zeleninu, ale také zapékané toasty, panini, quesadilly a na hladkých deskách třeba i omelety, palačinky, lívance a podobně.
Rozhodně. Právě zdravá příprava jídla je jednou z hlavních výhod. Nejen, že se zbavíte zplodin z uhlí jako při klasickém grilování, ale díky nepřilnavým povrchům není zapotřebí ani přidávat tuk a tak se bez něj plně obejdete.
Díky nepřilnavosti obvykle stačí gril po použití setřít papírovou utěrkou nebo hadříkem. V případě většího znečištění žebrování se hodí speciální gumové škrabky nebo kartáče. Vyjímatelné desky lze také ve většině případů mýt v myčce. Je také třeba pravidelně čistit odkapávací misku.
Pro manipulaci s jídlem se určitě hodí obracečky, kleště a podobně, které nijak neuškodí nepřilnavému povrchu. Nedoporučuje se kov, ale záleží, jaký povrch budete mít. Neztratí se ani nástroje na čištění. Jinak kontaktní gril žádné speciální příslušenství nevyžaduje.
Zajímavé zdroje
https://en.wikipedia.org/wiki/Barbecue_grill
Komentáře k článku
Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.