Nejlepší tlakové hrnce pro rok 2024

Jak vybrat ten nejlepší tlakový hrnec? Tento kuchyňský pomocník dokáže udělat v kuchyni opravdu velkou službu. Jak ale vybrat ten správný? Rady a tipy pro výběr i ty nejlepší tlakové hrnce najdete v našem testu a recenzi.

TEST: 6 nejlepších tlakových hrnců 2025

1. místo 2. místo 3. místo 4. místo 5. místo 6. místo
Tescoma tlakový hrnec Ultima 6.0 l
Vítěz testu
Tescoma MAGNUM 5.0 l
Cena/výkon
Tefal P4620768 Clipso Minut Easy 6 l Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 Tescoma Bio Exclusive+ 4 l Lamart LTDSD6
Tescoma tlakový hrnec Ultima 6.0 l Tescoma MAGNUM 5.0 l Tefal P4620768 Clipso Minut Easy 6 l Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 Tescoma Bio Exclusive+ 4 l Lamart LTDSD6
  • Kvalitní materiál
  • Ovládání jednou rukou
  • Funkce IDEALCOOK pro ideální nastavení tlaku
  • Napařovací síto
  • Přijatelná cena
  • Sendvičové dno pro vyšší úsporu
  • Kvalitní ocel
  • Nízká hmotnost
  • Ovládání jednou rukou
  • Rychlá příprava jídel
  • Velký objem
  • Třívrstvé dno
  • Ovládání jednou rukou
  • 2 stupně vaření
  • Dlouhá rukojeť
  • Uchování nutričních látek
  • Rychlé vaření
  • Přehledný manuál
  • Cena
  • Velký objem
  • Možnost mytí v myčce​
  • Vhodný i pro indukci
Hodnocení:
95%
Hodnocení:
92%
Hodnocení:
90%
Hodnocení:
88%
Hodnocení:
86%
Hodnocení:
83%

Recenze tlakových hrnců

1

Recenze Tescoma tlakový hrnec Ultima 6.0 l

🏆 Vítěz testu
Tescoma tlakový hrnec Ultima 6.0 l
Tescoma tlakový hrnec Ultima 6.0 l

Tlakový hrnec Ultima od Tescomy jsme umístili na první příčku především kvůli velmi jednoduchému a bezpečnému ovládání. Tento papiňák dokonce získal v roce 2017 prestižní designérskou cenu Red Dot Design Award. Hrnec je velice kvalitně zpracován, tělo je tvořeno nerezovou ocelí s třívrstvým dnem, úchytky jsou tvořeny z odolného plastu. K dispozici je indikátor ideálního tlaku a také hned čtyři bezpečnostní pojistky, které dělají z tohoto tlakového hrnce opravdu bezpečného společníka na vaření. Ideální tlak je v hrnci udržován díky funkci IDEALCOOK, což je celkem ojedinělá záležitost.

Co je ale podle nás top záležitostí, je otevírání i zavírání jednou rukou. Systém zavírání tlakového víka je jedním z nejjednodušších na trhu a při manipulaci s hrncem je to velká úleva. Je tak ideální i pro začátečníky, kteří teprve s tímto typem hrnce začínají. Tlak lze navíc nastavit podle konkrétního typu potraviny, což zaručuje opravdu dobré výsledky vaření. Hrnec má navíc velmi tichý chod a vypouští minimum páry, což je výhodné i vzhledem k zápachu z vaření. Hrnec jako takový lze mýt v myčce, tlakové víko pouze ručně. K dispozici je i napařovací síto. Drobnou nevýhodou je vyšší cena, která ale plně odpovídá funkčnosti i kvalitě. hrnec je také trochu těžší, ale váha je jen důkazem kvality zpracování.

Plusy:

  • Kvalitní materiál
  • Ovládání jednou rukou
  • Funkce IDEALCOOK pro ideální nastavení tlaku
  • Napařovací síto

Mínusy:

  • Vyšší cena
  • Vyšší hmotnost


2

Recenze Tescoma MAGNUM 5.0 l

Cena/výkon
Tescoma MAGNUM 5.0 l
Tescoma MAGNUM 5.0 l

Tlakový hrnec Tescoma MAGNUM 5.0 l je klasický nerezový hrnec, který upotřebíte při požadavku na středně velký objem. Ten je přesně 5 litrů a hmotnost 1,8 kg dává tušit, že se jedná o kvalitní nerezovou ocel. Také dno je v masivním sendvičovém provedení pro co nejlepší akumulaci tepla, a tedy pro co největší úsporu při vaření. Hrnec je vhodný jak na plynový sporák, tak na elektrický sporák i indukci. O bezpečnost se u tohoto hrnce stará dvojice ventilů.

Samotný hrnec je klasické konstrukce s těsněním pod vnitřním lemem a víkem, které se upevňuje zevnitř pomocí páky. Páka je plastová, stejně jako úchyty samotného hrnce, které zajišťují možnost manipulovat s hrncem bez nutnosti rukavic. Přes použitý plast se zkrátka nespálíte. Je trochu škoda, že k hrnci není další příslušenství, jako je třeba skleněná poklice a podobně. Před koupí s tím proto počítejte. Je potřeba upozornit také na to, že hrnec není vhodný k mytí v myčce.

Plusy:

  • Přijatelná cena
  • Sendvičové dno pro vyšší úsporu
  • Kvalitní ocel

Mínusy:

  • Nevhodný do myčky


3

Recenze Tefal P4620768 Clipso Minut Easy 6 l

Tefal P4620768 Clipso Minut Easy 6 l
Tefal P4620768 Clipso Minut Easy 6 l

Třetí příčku opět obsadil papiňák ​od značky Tefal. Clipso Minut Easy je podobně jako tlakový hrnec od Tescomy velice jednoduchý na ovládání, což je jeho hlavní předností. Hrnec má jednoduchý design, který je opět v kombinaci nerezové oceli s tvrzeným plastem. I přes masivní vzhled je hrnec lehoučký, váží jen 2 kg. S objemem 6 litrů je ideální i pro rodinné vaření. U tlakových hrnců platí, že se smí zaplňovat​ jen do určité výšky, takže reálný objem je vždy o něco menší (proto doporučujeme vybírat tyto objemnější modely).

Tlakovou poklici je možné ovládat jen jednou rukou, takže je celková manipulace s hrncem bezpečnější než u běžných poklic. Hrnec pak má celkem 5 bezpečnostních pojistek, takže pokud patříte k těm, kteří mají před tlakovými hrnci velký respekt, Clipso Minute Easy by mohl být dobrou volbou. Co se týče rychlosti vaření, tento hrnec patří k těm lepším a přípravu jídel výrazně urychlí. Díky šetrné přípravě by měl hrnec v sobě uchovat více vitamínů a živin, ale to nedokážeme zhodnotit. Další výhodou je možnost využití na všech typech varných ploch a také možnost mytí v myčce. Drobnou nevýhodou je cena, která je ale u takto kvalitních hrnců běžná.

Plusy:

  • Nízká hmotnost
  • Ovládání jednou rukou
  • Rychlá příprava jídel
  • Velký objem

Mínusy:

  • Vyšší cena


4

Recenze Tefal Secure5 Neo 6L P2530741

Tefal Secure5 Neo 6L P2530741
Tefal Secure5 Neo 6L P2530741

Se dvěma programy vaření přichází hrnec Tefal Secure5 Neo. I v tomto případě se jedná o šestilitrový hrnec, který je ideální pro rodinné vaření. Tělo hrnce je tvořeno z kvalitní nerezové oceli, třívrstvé dno pak zajišťuje rovnoměrnou distribuci tepla. Bezpečnost je zde podchycena celkem pěti pojistkami, takže hrnec dobře splňuje současné bezpečnostní standardy. Manipulaci usnadňuje systém automatického uzamykání a také delší rukojeť, se kterou se snadno pracuje. Velkou výhodou je dvoustupňové vaření – nižší teplota na zeleninu, vyšší teplota pro maso. Vaření v tomto hrnci je rychlé, plně splňuje úlohu tlakového hrnce.

Hrnec je vhodný pro všechny typy vařičů, výhodou je také parní košík, který je v balení k dispozici. Díky košíku lze například dusit potraviny v páře nebo ohřívat knedlíky a podobně. I s tímto hrncem zvládnete manipulaci pouze jednou rukou, takže se řadí k těm opravdu snadno ovladatelným a bezpečným. i když je hrnec umístěn v našem testu až na čtvrté pozici, kvalitativně nijak výrazně nezaostává za ostatními. Při koupi vás možná může trochu zmást země původu, kterou je Čína. Dnes už ale neplatí, že z Číny přichází jen nekvalitní zboží. Tento hrnec je toho důkazem.

Plusy:

  • Třívrstvé dno
  • Ovládání jednou rukou
  • 2 stupně vaření
  • Dlouhá rukojeť

Mínusy:

  • Chybí manuál s časy přípravy jednotlivých potravin


5

Recenze Tescoma Bio Exclusive+ 4 l

Tescoma Bio Exclusive+ 4 l
Tescoma Bio Exclusive+ 4 l

O něco menší objem má tlakový hrnec Tescoma Bio Exclusive. Čtyřlitrový hrnec je ideální spíše pro menší rodiny nebo menší porce jídla, ale záleží na každém, jaká velikost mu vyhovuje. Tato varianta se vyrábí i v 6litrové a 7,5 litrové verzi. K dispozici je také varianta DUO – 4 a 6 l hrnec s jednou poklicí pro oba. Tento model si zakládá na zdravém vaření, během něhož zachovává v potravinách vysoké množství nutričních látek. Hrnec je vybaven čtyřmi bezpečnostními pojistkami a bajonetovou rukojetí, tělo hrnce je pak klasicky v nerezu s třívrstvým dnem, rukojeti jsou z tvrzeného černého plastu.

Na Tescomě Bio Exclusive se nám líbí praktická odměrka uvnitř hrnce a také přehledný manuál, který popisuje čas přípravy pro až 50 různých potravin. Naopak nám zde chybí parní koš, který není součástí balení. Hrnec navíc nelze umýt v myčce celý, tlakové víko se musí mýt zvlášť. Cena jednoho hrnce je velice příjemná, vyplatí se ale i již zmiňovaná varianta DUO.

Plusy:

  • Uchování nutričních látek
  • Rychlé vaření
  • Přehledný manuál
  • Cena

Mínusy:

  • Bez ​​parního koše


6

Recenze Lamart LTDSD6

Lamart LTDSD6
Lamart LTDSD6

Ani poslední tlakový hrnec v řadě nijak výrazně nezaostává za ostatními. Papiňák od značky Lamart je uzpůsoben k tomu, aby šel ovládat jednou rukou, k dispozici má bezpečnostní ventil, indikátor tlaku a pojistku proti přetlaku. V tomhle ohledu přeci jen maličko stojí za ostatními hrnci z naší recenze, které mají pojistek více. Objem je 6 litrů, takže hrnec Lamart patří k těm dostatečně velkým i pro vícečlennou rodinu. Tělo hrnce je i v tomto případě z nerezu v kombinaci s úchyty z tvrzeného plastu. Výhodou je možnost mytí hrnce v myčce, a to i s tlakovým víkem.

Hrnec je vhodný na všechny typy vařičů, nejlepších výsledků ale dosahuje na indukci. Z největších pozitiv jmenujeme asi hlavně cenu, která je výrazněji nižší než u předchozích hrnců s podobnými parametry. Naopak lehkým nedostatkem je absence parního sítka a také větší rozměry a hmotnost. Hrnec váží 3,86 kg a je vytažený spíš do výšky než do šířky, takže může nastat problém s uskladněním. Jinak ale papiňák od Lamartu patří ke kuchyňskému vybavení, které lze bez obav doporučit.

Plusy:

  • Velký objem
  • Možnost mytí v myčce​
  • Vhodný i pro indukci

Mínusy:

  • Vyšší hmotnost
  • Bez parního sítka


zpět nahoru ↑

Nejprodávanější tlakové hrnce 2025

Poradíme vám…

zpět nahoru ↑

Jak vybrat tlakový hrnec

Na co se zaměřit při výběru

Než zamíříte pro tlakový hrnec do kamenného či online obchodu, zvažte, jaký model vám bude nejvíce vyhovovat. Při výběru se zaměřte na následující parametry. 

Tlakový hrnec (papiňák)
  • Velikost hrnce – jaký objem hrnce bude ten ideální? Papiňáky se obvykle vyrábějí s objemem od 4 do 10 litrů s tím, že nejčastěji využívané jsou ty 6litrové, které jsou ideální pro běžnou rodinu. Celkový objem ale neodpovídá reálně využitému objemu. Tlakový hrnec lze zaplnit jen do dvou třetin. Proto vždy volte spíše větší model, pokud plánujete vařit více porcí. Pro dva strávníky postačí 4litrové hrnce, pro tří až čtyřčlennou rodinu si vystačíte s 6 litry a pro větší počet porcí alespoň 8 l. 
  • Klasický nebo elektrický tlakový hrnec – na trhu najdete dva různé typy tlakových hrnců, a to klasické určené na různé typy varných ploch a také elektrické, které jsou vybaveny elektrickým kabelem. Elektrické papiňáky bývají vybaveny displejem a vícero funkcemi, obvykle jsou určeny k různým způsobům přípravy jídla. Nejsou vybaveny parním ventilem. V této recenzi se však věnujeme klasickým tlakovým hrncům, které vytvářejí opravdu silný tlak.
  • Pro jaký typ vařiče – jednotlivé hrnce bývají uzpůsobeny různým typům vařičů. Obvykle se setkáte s tím, že je daný hrnec pro všechny typy varných ploch, ale některé dosahují lepších výsledků na plynu, jiné zase na indukci. Ne vždy jsou ale tyto informace uvedeny u výrobku, je proto lepší zeptat se přímo prodejce, zda je tlakový hrnec na indukci nebo jiné plochy vhodný. 

Jak funguje Papinův hrnec

Papinův hrnec známý také jako tlakový hrnec či papiňák dostal své jméno po francouzském vynálezci Denisu Papinovi. Ten sestavil tlakový hrnec poprvé už v roce 1679, takže historie tlakového vaření je opravdu dalekosáhlá. Jídlo z Papinova hrnce ochutnali královští hosté v Londýně a překvapila je měkkost a křehkost hovězího, které bylo do té doby podáváno velmi tuhé. Od té doby už si papiňák proklestil svou cestu po celém světě. 

Jedná se o nádobu se silnými stěnami, v níž je během vaření vytvářen tlak vyšší, než je ten atmosférický. Vyšší tlak má za následek i vyšší teplotu vaření. Zatímco normálně je bod varu 100 °C, v tlakovém hrnci je to 120 °C. Jídlo se pak uvaří rychleji, je šťavnaté a uchovává si více vitamínů. 

Hrnce navíc bývají vybaveny třívrstvým dnem, které má za úkol rovnoměrně rozprostřít teplo po celém objemu. Aby byl v hrnci vytvořen dostatečný tlak, je zapotřebí maximálně těsnící víko. Jeho součástí je pohyblivá zátka, která funguje jako pojistný ventil. Ten vypouští z hrnce přebytečnou páru, aby se zabránilo zvýšení tlaku, které by už mohlo být nebezpečné (hrozil by výbuch a roztržení hrnce). Kvůli tomu jsou dnes hrnce vybaveny hned několika pojistkami, aby k takové události nedošlo

Maso se v hrnci připraví mnohem rychleji než při běžném dušení. V papiňáku připravíte hovězí třeba už do hodiny, zatímco v běžném hrnci může změknutí trvat až několik hodin. 

1

Nejdůležitější parametry

Velikost hrnce

Jak už bylo řečeno výše, jedním z hlavních parametrů důležitých při výběru je samozřejmě velikost tlakového hrnce, především tedy objem. Hrnce se vyrábějí obvykle od 4 litrů, ty největší pak mohou mít i více jak 10 l. Jak ale správně odhadnout, která velikost bude pro vás ta pravá? Podívejte se na následující srovnání. 

ObjemPočet osob
4-5 lpro 1 až 2 osoby
6-8 lpro 3-5 osob
9-12 lpro 6 a více osob

Větší tlakové hrnce v běžných domácnostech příliš využití nenajdou, pokud se ale nevěnujete například zavařování a podobně. V takovém případě oceníte i velkoobjemové modely. Skvělou volbou jsou i tlakové hrnce v sadě, které vyjdou levněji, než kdybyste je kupovali zvlášť. Můžete je pak velikostně využít podle potřeby. A nezapomínejte na to, že se hrnce mohou naplnit pouze do ⅔. 

Vedle objemu je důležitý také průměr hrnce a výška. Co se týče průměru, tak nejčastěji se jedná o 18 až 32 cm s tím, že nejčastěji se setkáte s  22 cm. Pokud ale chcete vařit větší kusy masa například i s kostí nebo třeba vepřové koleno a podobně, pak volte spíše větší průměr. 

U výšky je to podobné, ta se pohybuje zhruba kolem 15 – 30 cm. V případě vaření výška nehraje až takovou roli, ale určitě ji budete muset řešit kvůli uskladnění. Některé hrnce, obzvláště ty klasické s pákovým uzavíráním, mohou být vyšší a bývá pak problém s tím, kam je umístit. 

Materiál

Materiály jsou v případě papiňáků celkem jednoznačné – prakticky všude se setkáte s nerezovou ocelí a tvrzeným plastem. Nerezová ocel je velice silná, pevná a dobře vede teplo, navíc nenasává pachy z potravin. Také je odolná vůči mechanickému poškození i tvorbě skvrn. 

U konkrétních hrnců se pak může lišit povrchová úprava nebo konkrétní složení těla hrnce. Někdy se do oceli přidává například chrom nebo nikl, povrch také může být chráněn titanem kvůli nepřilnavosti. Ideální je vždy kupovat pouze hrnce z nerezu s označením 18/10, což je označení právě pro chrom a nikl, díky nimž má materiál ty nejlepší vlastnosti. Také se zaměřte na sílu pláště hrnce – ta se pohybuje od 0,6 mm do 1 mm a platí, že čím silnější, tím lepší. 

Kvalitnější hrnce bývají navíc vybaveny tzv. sendvičovým, třívrstvým dnem, které se obvykle skládá z oceli a hliníku (vrstva oceli, vrstva hliníku a opět vrstva oceli). Toto dno rovnoměrně rozvádí teplo, které se v hrnci udržuje a díky tomu je i nižší spotřeba energií. Silnější dno je také odolné vůči připalování potravin. 

Dalším materiálem je tvrzený plast. Ten dominuje úchytům a rukojetím a měl by být vždy tepelně izolovaný. I tak je ale lepší používat při manipulaci s horkým hrncem kuchyňské chňapky nebo utěrky. 

Typ uzávěry

Co se týče uzavírání, běžné jsou základní tři typy uzávěry. U tlakového hrnce je obzlváště důležité, aby dokonale těsnil. 

  • Pákový uzávěr – pákový uzávěr je klasikou především u starších modelů hrnců, ale najdete jej i u nových. Jedná se o tradiční konstrukci, která funguje na principu páky. Poklice se nejprve vsune pod okraj hrnce a poté se upevní páka. Pákové uzávěry ale nedosahují tak dobrých těsnících účinků, jako ty bajonetové či zacvakávací. 
  • Bajonetový uzávěr – bajonetový uzávěr je momentálně jedním z nejvyužívanějších typů uzávěry, kdy se poklice nasadí na výčnělky na hrnci a otočením se uzamkne. Tento typ je však třeba ovládat oběma rukama.
  • Uzávěr na cvaknutí – k nejjednodušším patří uzávěr na zacvaknutí, kdy se poklice jednou rukou zacvakne na hrnec a je hotovo. 

Bezpečnostní prvky

Tím, že papiňák pracuje s vysokým tlakem, je zapotřebí dostatečné množství bezpečnostních prvků, které zabrání možnému výbuchu. Dnes už se díky nim nic takového v kuchyních nestává, ale dříve to byl u jednodušších modelů problém a občas se stalo, že hrnec tlak neudržel a došlo k prasknutí. Toho už se ale dnes bát nemusíte. Mezi základní bezpečnostní prvky patří následující tři.

  • Tlakové ventily  – tlakové ventily jsou velmi důležité. Právě díky nim dochází v hrnci k vyrovnávání tlaku. Ventily by měly být minimálně dva, ale některé model jich mohou mít více, v některých případech i pět. Je to z toho důvodu, kdyby se některý z nich ucpal, aby jej mohl nahradit další. Ventily lze v některých případech i dokoupit a vyměnit, pokud by byly například příliš zanesené. 
  • Bezpečnostní uzávěr  – bezpečnostní uzávěr je součástí poklice. Pokud budete chtít poklici otevřít i v případě, že tlak ještě není z hrnce uvolnění, bezpečnostní uzávěr vás nepustí. Až poté, co se tlak uvolní, bude možné poklici odklopit. 
  • Indikátor tlaku – důležitou roli hraje i indikátor výšky tlaku. Ten hlídá tlak uvnitř nádoby a jakmile je příliš velký indikátor na to upozorní, Nejčastěji se jedná o světelnou signalizaci. V takovém případě stačí stisknout tlačítko k uvolnění tlaku. U starších modelů byla tato záležitost řešena prostřednictvím otvorů, které vypouštěly přebytečnou páru. 
2

Funkce a příslušenství tlakových hrnců

Funkce dvojího vaření

Funkce dvojího vaření znamená, že si můžete zvolit výšku tlaku, při kterém chcete jídlo připravovat. Například na zeleninu, luštěniny, polévky, ryby a podobně postačí nižší tlak, na maso naopak vyšší. 

Displej

Displej je přítomen pouze u elektrických hrnců, které bývají vybaveny vícero programy přípravy jídla. Na displeji můžete sledovat čas přípravy, teplotu a podobně. 

Časovač

Časovač je praktickou záležitostí u všech typů kuchyňských spotřebičů, které jsou určeny k vaření či pečení. Jednoduše na něm nastavíte čas a po uplynutí dané doby vás upozorní na konec vaření. Časovače jsou ale opět doménou spíše elektrických tlakových hrnců. 

Parní košík

Parní košík je skvělou záležitostí, která vylepšuje schopnosti a možnosti tlakového hrnce. Bohužel ne všechny modely parní košík mají, někdy je třeba jej dokoupit. Tato vychytávka je skvělá k napařování zeleniny, ohřívání knedlíků a podobně. 

Kovový rozdělovač

Kovový rozdělovač umožňuje připravovat v hrnci i dvě nebo dokonce tři jídla najednou. Můžete například začít dělat maso, pak vložit rozdělovač a současně díky němu připravit i přílohu. 

3

Jak správně tlakový hrnec používat

Tlakový hrnec je velice užitečný kuchyňský pomocník, ale rozhodně se vyplatí se s ním nejdříve velice dobře seznámit a nastudovat si daný návod k použití. Následující rady vám práci s ním usnadní. 

  • Menší množství vody – pro vaření v papiňáku stačí méně vody, než kolik byste ke stejnému jídlu dávali v případě klasického hrnce. Voda se zaprvé v papiňáku neodpařuje a zadruhé – připravované potraviny pustí spoustu šťávy, se kterou je také třeba počítat. Omáčky, vývary a podobné dobroty pak budou mít výraznější chuť. Například u zeleniny či masa se ale doporučuje nejdříve surovinu trochu orestovat na trošce másla či oleje a až pak teprve zalít vodou. 
  • Hrnec vždy hlídejte – při vaření v papiňáku byste z něj neměli spouštět oči. Je to kvůli kontrole tlaku, na jehož výši vás papiňák dokáže upozornit. Snížení tlaku už je pak ale na vás. Je třeba také kontrolovat ventily, zda syčí. Jelikož je vaření v těchto hrncích opravdu rychlé, setrvání v jeho blízkosti by neměl být problém. 
  • Délka vaření – délka vaření je pro odlišné potraviny různá, ale od kdy vlastně vaření počítat? Tlakový hrnec by se měl zahřát do takové teploty, kdy se uzavře tlakový ventil. Délku vaření pak začněte počítat přesně od chvíle jeho uzavření. Jakmile z ventilu začne unikat pára, snižte teplotu ohřevu a nechejte pokrm vařit. Pára by měla unikat z hrnce během celého vaření. 
  • Luštěniny potřebují více prostoru – jak už zde bylo zmíněno, papiňák se zaplňuje pouze do ⅔ svého objemu, nikdy ne více. Pokud ale vaříte například luštěniny nebo jinou potravinu, která nabývá při přípravě objemu, počítejte s rezervou a hrnec naplňte ještě o něco méně. 
  • Neotevírejte hrnec dříve, než je to bezpečné – pokud je vše hotové, musíte být trpěliví a nejít se dívat na výsledek vaření ihned. Hrnce je nejprve třeba trochu zchladit, postačí jej sundat ze zdroje tepla. Pak vyčkejte, až odejde všechna pára, čímž se sníží tlak uvnitř. Teprve poté je možné hrnec otevřít. 
Čištění a údržba

Na způsob čištění tlakových hrnců bychom neměli zapomínat. Alespoň tělo hrnce by mělo být omyvatelné v myčce. Pokud to umožněné není, je to celkem zbytečná práce navíc. V případě těsnícího víka je to trochu složitější, vybavení u některých modelů mytí v myčce neumožňuje. Naopak některé modely jsou omyvatelné celé, včetně víka. Dbejte především na to, aby byly vyčištěny tlakové ventily. Jejich zanesení by mohlo znamenat problém. 

Nejznámější výrobci tlakových hrnců

Tlakové hrnce Tefal

Tlakové hrnce Tefal

Tlakové hrnce jsou u značky Tefal oblíbenou stálicí. Najdete zde jak elektrické, tak klasické hrnce s různými objemy i typy uzávěr. Mezi nejoblíbenější patří elektrický hrnec All-In-One nebo hrnce z řady Secure.

Tlakové hrnce Tescoma

Tlakové hrnce Tescoma

Pozadu nezůstává ani Tescoma, jeden z nejznámějších výrobců kuchyňského vybavení. Tescoma je věrná klasice v případě pákových papiňáků, ale dobře si vede i se svými modernějšími modely, které mají kvalitní zpracování. Patří ale spíše k dražším, například hrnce řady Ultima se pohybují kolem 3 až 5 tisíc Kč. 

Tlakové hrnce Tesla

Tlakové hrnce Tesla

Tesla se soustředí především na elektrické hrnce, úspěšná je jejich řada Elite Cook. Jedná se o multifunkční spotřebiče, které kromě klasického tlakového vaření umí mnoho dalších věcí. Cenově se pohybují do 3 tisíc Kč. 

Tlakové hrnce Fissler

Tlakové hrnce Fissler

Značka Fissler možná u nás není tolik známá, jedná se o výrobce kuchyňského náčiní. V portfoliu firmy tak najdete hrnce, pánve, nože, formy na pečení a podobně. Jejich tlakové hrnce patří k velmi dobře vybaveným a funkčním, odpovídá tomu ale i vyšší cena. Ta se pohybuje zhruba od 5 do 10 tisíc Kč. 

Tlakové hrnce Banquet

Tlakové hrnce Banquet

Naopak k levnějším patří výrobky značky Banquet. Hrnce této značky jsou klasické pákové, ale přesto jsou velmi oblíbené. Dobře si vede například řada Allegro, kde se ceny pohybují do 1 000 Kč. 

Tlakové hrnce Berlingerhaus

Tlakové hrnce Berlingerhaus

Berlingerhaus nemá příliš velký výběr, co se tlakových hrnců týče, ale dostupné modely patří k dobře hodnoceným a uživatelsky pohodlným díky zacvakávacímu systému uzavření. Jsou určeny spíše na plynový ohřev a cenově se pohybují ve střední třídě (2 až 5 tisíc Kč).

Tlakové hrnce Lamart

Tlakové hrnce Lamart

Papiňáky od této značky patří k levnějším. Kvalita není špatná, ale jedná se spíše o jednodušší modely, které přesto disponují různými funkcemi, například funkcí dvojího vaření. Jedná se proto o celkem dobrý kompromis mezi cenou a kvalitou. 

Tlakové hrnce WMF

Tlakové hrnce WMF

Opět jsme u méně známé značky. WMF se zabývá výrobou kuchyňských spotřebičů, nádobí a náčiní. Výrobce má celkem širokou nabídku tlakových hrnců ve vyšších cenových hladinách. Například tlakový hrnec Fusiontec 6,5 l vyjde na 7 tisíc Kč. 

Nejznámější srovnávače tlakových hrnců

Tlakové hrnce Alza

Tlakové hrnce Alza

Alza má v nabídce klasické i elektrické tlakové hrnce v mnoha provedeních. Ty má rozděleny do přehledných cenových skupin – lidovky, zlaté střední cesty a pro náročné. Největší zastoupení zde má značka Tefal a Tescoma, najdete zde ale také i modely od Banquetu, Sage, Lamartu a dalších. Mezi nejoblíbenější a uživatelsky dobře hodnocené papiňáky na Alze patří tlakové hrnce od Tefalu ze série Neo. 

Tlakové hrnce Heureka

Tlakové hrnce Heureka

Tradičně opravdu velký výběr má také Heureka. Ceny zde začínají už na 500 Kč, najdete zde ale zároveň i profesionální velkoobjemové modely za více než 10 000 Kč. Heureka sdružuje opravdu velké množství jednotlivých modelů i značek, nejvíce hrnců je zde od firem Fissler, Woll, WMF, Tefal, Tescoma a dalších. Do top příček se řadí jak hrnce klasické, tak elektrické. 

Cenové relace tlakových hrnců

  • Cena do 2000 Kč – tlakový hrnec se dá sehnat doslova za pár korun. Samozřejmě ale záleží na typu a vybavení. Už do 1000 Kč bez problému seženete klasické papiňáky s pákovým uzávěrem. Ty ale nemají tak dobré těsnění a zároveň nejsou vybaveny tolika pojistkami, jako modernější modely. Do dvou tisíc zároveň můžete pořídit i levnější a menší modely papiňáků s bajonetovým nebo zacvakávacím uzávěrem. 
  • Cena od 2000 do 5000 Kč – nejvíce preferovanou je střední cenová relace, která se nejčastěji pohybuje zhruba kolem tisíc Kč. Pro běžné domácí využití je to ideální volba, hrnce v těchto cenách jsou od předních výrobců, disponují kvalitním materiálem i bezpečnostními pojistkami a snadno se s nimi manipuluje.
  • Cena nad 5000 Kč – nad 5 tisíc Kč už se pohybují ty opravdu nejvybavenější modely klasických a elektrických tlakových hrnců, které disponují dodatkovými funkcemi a mohou mít i multifunkční využití. Najdete zde také hrnce s velkým objemem a profesionální papiňáky určené do gastro podniků.

Často kladené otázky při výběru tlakového hrnce

Jak bezpečně otevřít papiňák?

Jedna z nejčastějších otázek je ta, která se týká bezpečnosti. Přeci jen tlakové hrnce vzbuzují v mnoha lidech respekt a dost možná i strach a proto je dobré vědět, že pokud s nimi budete zacházet správně, vše proběhne bez problému. Při otevírání tlakového hrnce nejdříve vypněte zdroj tepla. Poté byste měli počkat, až tlak v papiňáku klesne a až pak teprve otevřít víko. Některá víka jsou opatřena pojistkou, která dovolí otevření až v moment, kdy je to bezpečné a tlak je pryč.

Jaká je doba vaření v tlakovém hrnci?

Na takto obecnou otázku je možné odpovědět tak, že doba je rozhodně kratší než v běžném hrnci. Pak už záleží jen na konkrétních surovinách, které v hrnci připravujete. Například nakrájené brambory uvaříte už do 6 minut stejně jako rýži, luštěniny pak do 20 minut, kořenovou zeleninu do 15 minut, hovězí kýtu do 40 minut a kuře do 20 minut. Tyto časy jsou ale jen orientační a vždy je ideální volit takové hrnce, které disponují i podrobným návodem udávajícím i dobu vaření jednotlivých surovin.

Zajímavé zdroje

https://theses.cz/id/q7wb2l/Kulinsk_fyzika_Zuzana_Frkov.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Pressure_cooking

O autorovi

Komentáře k článku

Budeme rádi, pokud přidáte k obsahu svůj komentář. Prosíme, buďte slušní a objektivní.


Přidejte svůj komentář

Všeuměl.cz
Logo