Nejlepší kočárky pro rok 2021

Kočárek může mít mnoho provedení. Mezi velmi oblíbené patří kombinované kočárky, dvojkombinace a trojkombinace. Také těmto bude věnován náš test, kde se podíváme na kloub populárním kočárkům na trhu a řekneme si, jak vybrat ten nejlepší.

Nejlepší kočárek 2v1 Nejlepší kočárek 3v1 Nejlepší retro kočárek
Tutis Uno 2v1 Canella 2020
Vítěz testu
ABC Design Salsa 4 Air
Vítěz testu
Roan Sofia F-27
Vítěz testu
Tutis Uno 2v1 Canella 2020 ABC Design Salsa 4 Air Roan Sofia F-27
  • Prostorná korba i sportovní sedačka
  • Stabilní konstrukce
  • Schopná gelová kolečka
  • Kvalitní konstrukce
  • Snadná manipulace
  • Atraktivní design
  • Stylový vzhled
  • Vysoká variabilita
  • Řešení 3v1
Hodnocení:
94%
Hodnocení:
95%
Hodnocení:
92%

TEST: Nejlepší kombinované kočárky 2v1 2021

1. místo 2. místo 3. místo
Tutis Uno 2v1 Canella 2020
Vítěz testu
Joie Set Versatrax
Cena/výkon
Riko Basic Pastel 2v1
Tutis Uno 2v1 Canella 2020 Joie Set Versatrax Riko Basic Pastel 2v1
  • Prostorná korba i sportovní sedačka
  • Stabilní konstrukce
  • Schopná gelová kolečka
  • Poměr cena/výkon
  • Komfortní odpružení všech kol
  • Design
  • Odpružení s regulací tuhosti
  • Velká komfortní kola
  • Dobrá manipulace
Hodnocení:
94%
Hodnocení:
91%
Hodnocení:
87%
1

Recenze Tutis Uno 2v1 Canella 2020

🏆 Vítěz testu
Tutis Uno 2v1 Canella 2020
Tutis Uno 2v1 Canella 2020

Kočárek Tutis Uno 2v1 Canella 2020 patří do vyšší střední třídy a jedná se o dvojkombinaci, tedy kočárek 2v1, kterému nechybí nic podstatného. Za své peníze dostanete kvalitní gelová kolečka, kočárku nechybí odpružení, které umožňuje jistou jízdu za všech okolností. Jedná se tak o kočárek, který se hodí rovněž do terénu. V sadě toho najdete opravdu mnoho, a to klasickou korbu a sportovní sedátko, pláštěnku, tašku, držák na láhev, nánožník na sportovní nástavbu i na korbu, madlo a moskytiéru či peřinky do kočárku, tedy matrace. Hmotnost kočárku je 12,6 kg, s hlubokou korbou je to 11,5 kg.

Kočárek nabízí komfortní otočné sedadlo, nastavitelnou rukojeť a kočárek lze velmi snadno skládat. Vše je rychlé a jednoduché. Vybaven je 5-ti bodovým bezpečnostním pásem, který je v této ceně samozřejmostí. Ochranu doplňuje již zmiňované madlo. Velmi se nám líbil prostor pro dítě, kdy v rámci naší recenze se ukázala jako velmi povedená jak korba, tak sportovní nástavba, kterou lze snadno sklopit.

Plusy:

  • Prostorná korba i sportovní sedačka
  • Stabilní konstrukce
  • Schopná gelová kolečka

Mínusy:

  • Vyšší cena


2

Recenze Joie Set Versatrax

Cena/výkon
Joie Set Versatrax
Joie Set Versatrax

Dětský kočárek Joie Set Versatrax se nachází ve střední cenové kategorii, díky čemuž je v hledáčku mnoha rodičů. Tento model je kombinovaným kočárkem 2v1, přičemž jeho hmotnost je velmi slušných 11,7 kg. Disponuje nafukovacími gumovými koly, což je rozumný kompromis mezi plastovým a dražším gelovým řešením. Na druhou stranu musíte počítat s možným defektem. Kola jsou spíše menší je to na první pohled především městský kočárek. Nechybí mu nicméně odpružení, zajišťující maximum komfortu.

Zajímavostí je, že kočárek má prestižní ocenění Red Dot Design Award, což je na jeho moderním designu ostatně patrné. Součástí setu je mimo běžné výbavy také praktická pláštěnka. Nabídne také otočné sedadlo, takže dítě může sedět po směru i proti směru jízdy. Konstrukce je skládací, vše lze složit velmi jednoduše a kočárek disponuje pojistkou proti nechtěnému rozložení. Rukojeť je teleskopická, výškově nastavitelná a nechybí žádné další komfortní prvky výbavy, typické pro tuto třídu. To platí i pro bezpečnost, kde nechybí 5-ti bodový pás.

Plusy:

  • Poměr ceny a výkonu
  • Komfortní odpružení všech kol
  • Design

Mínusy:

  • Spíše jen do města


3

Recenze Riko Basic Pastel 2v1

Riko Basic Pastel 2v1
Riko Basic Pastel 2v1

Dvojkombinace Riko Basic Pastel 2v1 je kočárek z nižší střední třídy, který je charakteristický velkým pneumatickými koly s kuličkovým ložiskem. Ty zajišťují komfortní jízdu a to podporuje také odpružení, jehož tvrdost je regulovatelná. Relativně nižší cena je však vykoupena vyšší hmotností tohoto kočárku, která činí 20,5 kg. Převážení v autě tak velký problém nebude, ale pokud cestujete MHD, raději volte jiný model.

Kočárek jinak disponuje otočným sedadlem, díky čemuž lze posadit dítě dle potřeby. Ve výbavě nechybí polohovatelná opěrka nohou, a to na hluboké provedení i na variantu se sportovní sedačkou. Sportovní sedačka pak má 5-ti bodové bezpečnostní pásy vč. bezpečnostního madla. Náš test ukázal, že se s kočárkem velmi dobře manipuluje, a to i díky nastavitelné rukojeti. Součástí výbavy je řada příslušenství, včetně matrace pro větší pohodlí dítěte nebo včetně velké praktické tašky.

Plusy:

  • Odpružení s regulací tuhosti
  • Velká komfortní kola
  • Dobrá manipulace

Mínusy:

  • Vyšší hmotnost


zpět nahoru ↑

TEST: Nejlepší kombinované kočárky 3v1 2021

1. místo 2. místo 3. místo
ABC Design Salsa 4 Air
Vítěz testu
Kinderkraft Prime 3v1
Cena/výkon
Petite&Mars Grand II 3v1
ABC Design Salsa 4 Air Kinderkraft Prime 3v1 Petite&Mars Grand II 3v1
  • Kvalitní konstrukce
  • Snadná manipulace
  • Atraktivní design
  • Poměr cena/výkon
  • Přijatelná hmotnost
  • Prostorná korbička
  • Bohaté příslušenství
  • Větší kolečka
  • Velká stříška
Hodnocení:
95%
Hodnocení:
92%
Hodnocení:
88%
1

Recenze ABC Design Salsa 4 Air

🏆 Vítěz testu
ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air

Trojkombinace ABC Design Salsa 4 Air zaujme na první pohled elegantním designem zcela černého provedení společně s kovovými prvky konstrukce v módní barvě rose gold, tedy růžově zlaté. Kočárek 3v1 je cenou ve vyšší střední třídě, nabídne nafukovací gumová kola, což by v této cenové kategorii mohlo být řešeno již třeba koly gelovými. Nechybí systém odpružení, nicméně kočárek je svým určením a celkovým stylem, vhodný spíše do města, než do terénu. Hmotnost tohoto kočárku je 14,5 kg se sportovní nástavbou a 14 kg s hlubokou korbou.

Kočárek zvládá uchycení kompatibilní autosedačky, v setu najdete kromě standardní výbavy v podobě korby a dle libosti otočné sportovní sedačky také komfortní matraci na spaní, je zde sluneční clona nebo možnost ventilace. Z bezpečnostního hlediska se pochopitelně lze spolehnout na systém 5-ti bodových bezpečnostních pásů. Ke kočárku lze dokoupit velké množství příslušenství, jako je například zimní fusak, pláštěnka a mnoho dalšího.

Plusy:

  • Kvalitní konstrukce
  • Snadná manipulace
  • Atraktivní design

Mínusy:

  • Pouze nafukovací kola


2

Recenze Kinderkraft Prime 3v1

Cena/výkon
Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1

Kočárek Kinderkraft Kombinovaný Prime 3v1 je designově povedené řešení, které působí příjemným dojmem. Jeho hmotnost je 12 kg, což patří k průměru. Kolečka jsou nafukovací a jedná se o standard v této cenové kategorii. Je to určitě kočárek městského typu, takže do terénu jej nedoporučujeme. Kola a rám však jsou odpružena pro vyšší komfort. Rám konstrukce je hliníkový, což zaručuje pevnost a zároveň zbytečně nezvyšuje hmotnost. Na druhou stranu jsme měli trochu dojem, že konstrukce je více vratká, než by bylo ideální.

U tohoto kočárku můžete díky možnosti trojkombinace využít jak autosedačku, tak korbičku i sportovní sedačku. Autosedačka a korbička jsou při každodenním přenášení trochu těžší, ale není to ni, co by se nedalo překonat. Kočárku nechybí žádné důležité bezpečnostní prvky a překvapí celkově bohatým příslušenstvím. Vzhledem k tomu, že se vyskytuje na pomezí střední a nižší Střední třídy, se jedná o zajímavé řešení v poměru ceny a výkonu.

Plusy:

  • Poměr cena/výkon
  • Přijatelná hmotnost
  • Prostorná korbička

Mínusy:

  • Trochu vratká konstrukce


3

Recenze Petite&Mars Kombinovaný Grand II 3v1

Petite&Mars Kombinovaný Grand II 3v1
Petite&Mars Kombinovaný Grand II 3v1

Dětský kočárek Petite&Mars Kombinovaný Grand II 3v1 patří do nižší střední třídy a za danou cenu dostanete nezvykle bohatý set. Trochu méně už vás potěší vyšší hmotnost, která je 18,8 kg. Pokud hovoříme o výbavě, kterou obdržíte v rámci setu, tak je to otočné sedadlo s možností jednoduché změny na vaničku, autosedačku Gmini GL Cub a také adaptéry k autosedačce. Dále je zde přebalovací taška a úchyty na zavěšení tašky na kočárek, podložka do kočárku a pláštěnka.

Využít můžete teleskopickou rukojeť pro optimální úchop. Kočárek při jízdě překvapil obratností navzdory své hmotnosti a kolečka jsou vcelku slušná, nafukovací a výrobce uvádí, že terénní. Dětský kočárek disponuje také bezpečnostními pásy, které vaše dítě udrží v bezpečí. Z hlediska komfortní výbavy nás zaujala velká stříška, která dobře chrání dítě před nepřízní počasí. Je zde také vysouvatelná sluneční clona.

Plusy:

  • Bohaté příslušenství
  • Větší kolečka
  • Velká stříška

Mínusy:

  • Vyšší hmotnost


zpět nahoru ↑

TEST: Nejlepší golfové kočárky 2021

1. místo 2. místo 3. místo
Joie Golf BRISK LX
Vítěz testu
CARETERO Golf Spacer
Cena/výkon
Petite&Mars Golf Musca
Joie Golf BRISK LX Universal Black 2019 CARETERO Golf Spacer black 2017 Petite&Mars Golf Musca Iron Green 2020
  • Kvalita provedení
  • Moderní design
  • Promyšlený systém skládání
  • Poměr cena/výkon
  • Pevnost konstrukce
  • Bezpečnostní prvky
  • Cena
  • Nízká hmotnost
  • Snadná manipulace
Hodnocení:
94%
Hodnocení:
92%
Hodnocení:
90%
1

Recenze Joie Golf BRISK LX

🏆 Vítěz testu
Joie Golf BRISK LX Universal Black 2019
Joie Golf BRISK LX Universal Black 2019

Dětský kočárek Joie Golf BRISK LX Universal Black 2019 se řadí ke kvalitně zpracovaným golfovým kočárkům, který vás rovněž zaujme svým moderním designem. Elegantní je nejen na pohled, ale elegance se projevuje také při skládání. Složení kočárku není problém provést jednou rukou. Díky promyšleným prvkům konstrukce je tento kočárek pro miminko velmi dobrým společníkem na cestách. To podtrhuje rozumná hmotnost lehce přes 9 kg.

Materiálu kočárku dominuje plast, který zajišťuje lehkou konstrukci, avšak provedení je na vysoké úrovni. Dobře se vám budou držet ergonomické rukojeti s pěnovými úchopy. K dispozici je odnímatelná bouda, ve které se nachází okénko. Rozměry boudy navíc můžete rozšířit, pokud odepnete postranní zipy. Kočárek je velmi komfortní, k čemuž pomáhají odpružená přední kola. Potěší kolébková nožní brzda. Bezpečnost zajišťuje polstrovaný postroj. Součástí balení tohoto kočárku je praktická pláštěnka.

Plusy:

  • Kvalita provedení
  • Moderní design
  • Promyšlený systém skládání

Mínusy:

  • Vyšší cena


2

Recenze CARETERO Golf Spacer

Cena/výkon
CARETERO Golf Spacer black 2017
CARETERO Golf Spacer black 2017

Golfový kočárek CARETERO Golf Spacer black 2017 je produktem, který nabízí vysokou míru bezpečnosti a ergonomické provedení. Bezpečnost zajišťuje pětibodový pás, který obsahuje všechny potřebné chrániče. Je tady také přední odnímatelné madlo. Ergonomii zvyšuje měkký polštářek, který lze umístit pod hlavu, pro maminku jsou zase příjemné pěnové rukojeti. Ekonomie je dítěti dále zajištěna polohovatelným opěradlem, a to ve vysokém rozsahu ve 4 polohách. Použité materiály patří ke kvalitnějším, přičemž na celkové hmotnosti kočárku je to znát, kdy má průměrných 10 kg.

U tohoto kočárku oceníte také nánožník s pevným rámem, a také bytelné provedení boudy. V rámci našeho testu působil kočárek celkově velmi solidně. Dětský kočárek umožňuje aretaci předních koleček, zadní kolečka jsou odpružená a opatřena brzdou. Ke kočárku je dodávána pláštěnka. Velmi prakticky působí také velký koš na nákupy, do kterého se toho vejde opravdu hodně.

Plusy:

  • Poměr cena/výkon
  • Pevnost konstrukce
  • Bezpečnostní prvky

Mínusy:

  • Nic významného


3

Recenze Petite&Mars Golf Musca

Petite&Mars Golf Musca Iron Green 2020
Petite&Mars Golf Musca Iron Green 2020

Kočárek Petite&Mars Golf Musca Iron Green 2020 je golfový kočárek, který je typický jednoduchým skládáním do tvaru deštníku. Skládací mechanismus je samozřejmě opatřen pojistkou, který zabrání samovolnému rozložení. Ve výbavě má tento kočárek pro miminko pětibodové bezpečnostní pásy, které mají polstrování. U tohoto kočárku vás jistě zaujme velmi rozumná cena, čemuž nicméně odpovídá trochu slabší konstrukce. Celková hmotnost tohoto kočárku je 7,9 kg.

Tomuto kočárku nechybí v zásadě nic důležité, protože vám nabídne přední a zadní dvojřadová kolečka, přičemž vzadu je klasická brzda. Přední kolečka se mohou otáčet kolem své osy, lze je také zajistit. Tento dětský kočárek má polohovatelnou zádovou opěrku, přičemž změnu polohy zvládnete pomocí jedné ruky. Polohovatelný je také nánožník, a to ve 3 pozicích. Kočárek je vybaven praktickou stříškou, kde najdete také klasické okénko, abyste měli lepší kontrolu nad dítětem.

Plusy:

  • Cena
  • Nízká hmotnost
  • Snadná manipulace

Mínusy:

  • Slabší konstrukce


zpět nahoru ↑

TEST: Nejlepší retro kočárky 2021

1. místo 2. místo
Roan Sofia F-27
Vítěz testu
FIRKON Vesta Swing
Cena/výkon
Roan Sofia F-27 FIRKON Vesta Swing
  • Stylový vzhled
  • Vysoká variabilita
  • Řešení 3v1
  • Poměr cena/výkon
  • Mnoho barevných provedení
  • Snadná výměna nástaveb jedním klikem
Hodnocení:
92%
Hodnocení:
90%
1

Recenze Roan Sofia F-27

🏆 Vítěz testu
Roan Sofia F-27
Roan Sofia F-27

Dětský retro kočárek Roan Sofia F-27 je tady pro všechny milovníky retro stylu, který je dnes tolik populární nejen u kočárků. Charakteristikou jsou samozřejmě velká kola, která připomínají styl dřívější doby. Nezapomíná se zde však pochopitelně na moderní řešení a kočárek je retro pouze svým vzhledem, nikoliv výbavou a schopnostmi. Velkým kolům nechybí komfortní odpružení, kola jsou nafukovací a rukojeť si nastavíte kloubem.

Kočárek se cenově nachází ve střední třídě, přičemž jeho celková hmotnost je 15 kg. Ve výbavě kočárku nechybí taška a nánožník. Bezpečnostní pásy mají 5-ti bodové uchycení. Bouda je určena na vanu i pro sportovní sedačku, přičemž sportovní sedačku si můžete nastavit v obou směrech a je tedy otočná. V obou směrech jízdy lze nasadit také autosedačku. Kompatibilita je hned s několika výrobci autosedaček, a to Roan Milo, MaxiCosi nebo Safety 1st. Na kočárku se nám líbil jeho elegantní vzhled, čemuž přispívá i jednotnost nabízených barevných provedení.

Plusy:

  • Stylový vzhled
  • Vysoká variabilita
  • Řešení 3v1

Mínusy:

  • Nic významného


2

Recenze FIRKON Vesta Swing

Cena/výkon
FIRKON Vesta Swing
FIRKON Vesta Swing

Retro kočárek FIRKON Vesta Swing se nachází na pomezí střední a nižší střední třídy. Zaujme vás velkým množstvím barevných provedení, které kombinuje vždy dvě barvy. Vzhled však může působit trochu levně, a to kvůli vyšší míře použití plastů. Kombinované řešení o celkové hmotnosti 13 kg nabídne možnost vaničky i sportovní sedačky, kdy obě nasadíte v obou směrech jízdy. V setu není autosedačka, ale jedná se o volitelné příslušenství. Jednotlivé nástavby se nasazují velice snadno jedním klikem.

Pro dětský kočárek v provedení retro je typický velký průměr předních i zadních kol, což mu dává nezaměnitelný charakter. Hledáte-li něco netradičního, co neuvidíte v rukou každé maminky, jistě toto provedení oceníte. Oproti klasickému retro provedení zde najdete dole kromě obyčejného roštu moderní uzavřený košík na nákup, což možná trochu narušuje retro dojem, ale je to praktičtější. Kočárku jinak nechybí nic podstatného, a to ani po stránce bezpečnosti, kde jsou také 5-ti bodové pásy.

Plusy:

  • Poměr cena/výkon
  • Mnoho barevných provedení
  • Snadná výměna nástaveb jedním klikem

Mínusy:

  • Trochu levnější vzhled


zpět nahoru ↑

Nejprodávanější kočárky 2021

Poradíme vám…

zpět nahoru ↑

Jak vybrat dětský kočárek?

Výběr kočárku bychom rozhodně neměli podceňovat. Zejména, pokud kupujeme kočárek, který dítěti vydrží na nějakou dobu. První hluboký kočárek většinou dlouho nepoužíváme, ale typy kočárků vhodnější pro odrostlejší děti, ty budete používat rozhodně déle. V rámci našeho textu, který se bude věnovat výběru vhodného kočárku, si představíme vše podstatné, co je důležité při výběru zvážit.

Než začnete s výběrem

Vůbec než přijdete k samotnému výběru konkrétního modelu kočárku, je potřeba si odpovědět na některé otázky. Pojďme se tedy podívat na to, podle čeho si vlastně vybírat ideální dětský kočárek a na co vše před jeho výběrem musíme myslet. Určitě nezapomeňte na:

  • Volbu typu splňujícího vaše potřeby – existuje několik typů kočárku, které si představíme dále v textu. Můžete si vybírat dvojkombinaci, trojkombinaci, nebo sportovní kočárek aj. Každý je ideální třeba také pro jinak odrostlé děti.
  • Zvážení způsobu, jak s kočárkem budete cestovat – především jde o způsob cestování, zda převážíte kočárek častěji MHD nebo spíše autem. V MHD vám přijde vhod nižší hmotnost, do auta zase vyšší skladnost nebo přítomnost autosedačky.
  • Typický terén, kde budete jezdit – důležité pro výběr vhodných kol a odpružení. Pokud budete jezdit pouze po městě po asfaltu, nemusíte to příliš řešit. Pokud víte, že chcete nebo musíte jezdit v horším terénu, je vhodné věnovat tomu pozornost.
  • Požadovanou výbavu – ujasněte si, co od kočárku očekáváte, může se jednat o nákupní tašky nebo koše, pláštěnky, moskytiéry a mnoho dalšího, což vám zpříjemní používání kočárku nebo vašemu dítěti zvýší komfort.
  • Cenu, kolik chcete investovat – zejména u kočárku, které budete používat delší dobu, není dobré příliš tlačit na cenu, protože se to projevuje na kvalitě. Druhý extrém je ale často možná až příliš zbytečný a mnohde už platíte jen za značku nebo design.

Typy dětských kočárků

Když přejdeme k samotnému výběru konkrétního modelu kočárku, jako první je tedy před námi otázka volby vhodného typu. Na trhu existuje hned několik typů kočárků, přičemž vybírat si můžete z následujících:

  • Dvojkombinace a trojkombinace
  • Sportovní kočárek
  • Hluboký kočárek
  • Kočárek pro sourozence

Dvojkombinace (2v1) a trojkombinace (3v1)

Tyto typy kočárků jsou určeny pro děti od narození až do předškolního věku. Kombinovaný kočárek je ten typ kočárku, na který jsme zaměřili také náš test. Recenze konkrétních modelů zahrnují dvojkombinace i trojkombinace, které patří k populárním modelům na trhu. Velkou výhodou tohoto typu kočárků je v jeho určité modulárnosti. Na samotný podvozek můžete totiž připevnit buď hlubokou korbičku, nebo sportovní sedátko či autosedačku.

Podle toho, kolik kombinací nám kočárek umožňuje, podle toho jej nazýváme buď dvojkombinace (také jako 2v1) nebo trojkombinace (3v1), kdy tím třetím dílem do skládačky je zmiňovaná autosedačka. Výhodou je také odnímatelnost samostatných dílů, díky čemuž lze dítě přenášet, aniž byste jej třeba probudili.

Sportovní kočárek

Varianta kočárku, kterou využijí děti zhruba od 6 měsíců věku až do 4 let. Jedná se o kočárky, které tady používáte poměrně dlouhou dobu. Je to varianta kočárku, kde už dítě může po většinu času být v pozici v sedě. U sportovních kočárků najdete polohovatelnou opěrku zad a nohou. V nabídce jsou různé modely, ať už ty ideální do města, nebo modely, které jsou určeny do náročnějšího terénu. Rozdíly jsou potom zejména v odpružení a kolečkách. Je to druh kočárku, který je vhodný tehdy, pokud s kočárkem také rádi sportujete.

Golfový kočárek

Velmi praktickým zástupcem mezi variantami kočárků je golfový kočárek. Jeho hlavní předností je skladnost a jednoduchá manipulace, což ocení nejedna maminka. Jsou ideálním řešením pro kratší procházky, ale své využití najdou také při cestování. A to právě díky praktickému provedení. Tyto kočárky můžete znát také pod označením golfky. Každopádně se jedná o typ kočárků, jež jsou určeny dětem, které již běžně sedí. U některých modelů je možno polohovat záda a opěrku nohou.

Hluboký kočárek

V případě hlubokých kočárků se jedná o řešení pro novorozence. Nabízejí tedy typickou hlubokou korbičku, která je na houpacím podvozku. Kočárek se používá nicméně poměrně krátkou dobu, protože zhruba po 8. měsíci věku už dítě potřebuje v kočárku také sedět. Takový model potom už samozřejmě nevyhoví.

Kočárek pro sourozence nebo kočárek pro dvojčata

U sourozeneckého kočárku je samozřejmě specifikum v tom, že je určen pro dva mrňousy. Můžete tak třeba dvojčata mít pěkně pohromadě, ale je zase nutno počítat s tím, že takový kočárek má větší rozměry a hůř se s ním manipuluje. Vyšší je také pochopitelně hmotnost. Počítat je potřeba samozřejmě i s vyšší cenovkou, kdy zkrátka vychovávat dvě děti přináší kromě radosti i větší zásah do peněženky.

Materiály kočárků

Jedna z důležitých skutečností při výběru vhodného kočárku je samozřejmě také kvalita materiálu, ze kterého je kočárek zhotoven, a celkově také kvalita samotné výroby. Každý kočárek má několik důležitých dílů, mezi které patří zejména:

  • Kolečka
  • Odpružení
  • Kostra

Pokud se podíváme nejprve na kolečka, tak tady máte nejčastěji na výběr plastová a gumová, či jinak řečeno plná kolečka. Plastová kolečka jsou vhodná zejména na ideálně rovný asfalt a chodníky ve městě. Pokud však máte v plánu vyrazit také na nezpevněné silnice, přitom často postačí i jen do parku, už je rozhodně potřeba zvolit kočárek s nafukovacími koly, ideálně také s větším průměrem.

Existují také kolečka gelová, která eliminují riziko defektu a patří mezi nejlepší z pohledu komfortu, ale také jsou dražší. U některých typů kočárků mohou být přední kolečka také otočná, což zjednodušuje manipulaci.

Odpružení je rovněž velice důležité s ohledem zejména na jízdu v terénu. Zvýší to komfort především dítěti, které si tak může pohodlně hovět, i když pojedete po mírně nezpevněném povrchu.

U kočárku je odpružení samozřejmě vyráběno z kovových materiálů a slitin, což platí také pro samotnou konstrukci kostry kočárku. Na samotné kostře potom samozřejmě najdete také různé textilní díly, ať už se jedná o potahy, různé tašky apod.

Hmotnost a nosnost kočárků

Jestliže se zaměříme na samotnou hmotnost konstrukce kočárků, tak určitě se musíte zamyslet nad tím, jak často budete kočárek přenášet. Jedná se o různé rutinní úkony, jako je třeba zvedání do prostředků MHD, zvedání složeného kočárku do kufru auta a podobně. Každé kilo navíc pocítíte. A to ani nemluvíme o situacích, kdy musíte kočárek třeba vynášet do několikátého patra, protože nemáte výtah.

Dobře proto promyslete, kolik váš nový kočárek bude vážit. Běžně mohou klasické kombinované kočárky vážit 10 až 15 kg. Mezi kočárky s nižší hmotností můžete najít zejména sportovní modely, které mohou začínat už okolo 8 kg.

Důležitá je samozřejmě ale také nosnost samotného kočárku, tedy kolik může vážit dítě, který jej bude používat. Hluboké kočárky počítají s běžnou váhou novorozence a tady samozřejmě není potřeba nic příliš řešit. U kombinovaných nebo sportovních kočárků už to samozřejmě téma ale je.

Typická nosnost u kočárku je do 15 kg, ale mnohé modely zvládnou i více než 20 kg. Je potřeba brát v potaz, že kočárek využívá dítě zhruba do 3 až 4 let věku, a tak tady myslete na to, aby vám kočárek dítě unesl i později. Koupíte-li model s dostatečnou nosností, je to určitá rezerva, abyste v budoucnu zbytečně nemuseli řešit nákup nového kočárku.

Skladnost

Často rodiče řeší u kočárku také jeho skladnost. Je to poměrně pochopitelné, a to ať už pro situace, kdy chcete kočárek složit do kufru auta, nebo když jej chcete složit třeba doma v bytě, aby nezabíral příliš místa. Dobrou zprávou je, že složení kočárku je dnes zpravidla velice jednoduché, protože výrobci na to pochopitelně myslí. Určitě je dobré, pokud si ověříte, jaké rozměry má kočárek ve složeném stavu, a zda se vám tedy například vejde do kufru auta, zejména tedy, pokud váš vůz nedisponuje příliš velkým kufrem.

Bezpečnost a bezpečnostní prvky

Kočárky, které jsou dnes na trhu, jsou vybaveny různými bezpečnostními prvky, na což jsou dnes zpravidla dokonce i zákonné normy. Kočárek by měl obsahovat zejména následující bezpečnostní prvky:

  • Brzdy
  • Bezpečnostní pás

Na dobrém kočárku by rozhodně měly být brzdy, které umožní zabrzdění koleček. Existují různá provedení, kdy je tady buď brzda klasická, nebo stále oblíbenější kolébková brzda. V obou případech se ovládá brzda nohou, ale kolébková brzda umožňuje zabrzdit i odbrzdit pomocí podrážky boty. Klasickou brzdu odbrzdíte špičkou boty, což v konečném důsledku ale může znamenat, že si po delší době poškodíte obuv.

Důležitý je pochopitelně také bezpečnostní pás, který se nejvíce používá u sportovních kočárků. Také pochopitelně sportovní sedačka u kombinovaného kočárku by jím měla být vybavena. Často je toto řešení doplněno o bezpečnostní madlo. Každý kočárek by také měl splňovat evropskou bezpečnostní normu ČSN EN 1888-1, abyste měli jistotu, že splňuje veškeré požadavky na bezpečnost.

Některé kočárky také mohou být vybaveny dalšími prvky bezpečnosti, které zvyšují bezpečnost nejen dítěte, ale i samotného kočárku. Kočárek totiž samozřejmě není sám o sobě levnou záležitostí a může se stát, že jej třeba chcete někde nechat chvíli bez dozoru, samozřejmě bez dítěte. Také na to tak někteří výrobci myslí a v takové výbavě potom můžete navíc najít:

  • Zámek
  • GPS lokátor

V případě zámku se jedná o obdobu klasického zámku na kolo. Ten je opatřen lankem, na kterém je nejčastěji číselný zámek. Existuje samozřejmě i varianta na klíč. Můžete jej použít třeba u obchodu, pokud berete dítě sebou a nechcete tahat kočárek, můžete jej použít třeba bytovém domě v rámci skladovacích prostor, které jsou přístupné i jiným osobám.

Pro lepší zabezpečení kočárku můžete využít také GPS lokátor, který lze umístit jak na samotný kočárek, tak jej můžete navléct rovnou vašemu dítěti. V tomto ohledu je to samozřejmě určitá jistota pro rodiče, protože nikdy nevíte, co se může stát, jakkoliv se vám to nyní může zdát nepředstavitelné. GPS lokátory přitom nejsou příliš drahou záležitostí.

Výbava a příslušenství

Každý kočárek může mít i různé doplňkové vybavení, které byste také rozhodně měli zvážit. Kočárek vás totiž bude provázet třeba při každodenních cestách do obchodu, či kamkoliv se zrovna vydáte. Může vám tak poskytnout třeba i prostor na to, abyste mohli něco uskladnit, například nákup. Proto se tedy u kočárků můžete setkat s následujícím vybavením, případně volitelným příslušenstvím, které lze dokoupit:

  • Autosedačka – můžete dokoupit jako samostatné příslušenství do svého vozu, přičemž se zaměřte na skutečnost, zda je kompatibilní s podvozkem vašeho kočárku. Lépe se vám tak bude manipulovat se spícím dítětem, které nemusíte ani probudit.
  • Otočná sedačka – zjednodušeně umožňuje sezení po směru nebo proti směru jízdy, v závislosti na tom, jak si zvolíte. Systém je buď otočený, nebo je umožněna záměna směru jízdy přehazovací rukojetí.
  • Nánožník – jedná se o speciální návlek, který se připne ke kočárku a slouží jako ochrana pro dítě před povětrnostními vlivy a také před chladem.
  • Taška na rukojeť – u běžných kombinovaných kočárků najdete často také tašku na rukojeť, kde můžete uskladnit veškeré své potřebnosti, ale také pochopitelně například přebalovací potřeby.
  • Nákupní košík – prakticky všechny současné modely kočárků jsou vybaveny nákupním košíkem ve spodní části, kde lze tedy uložit nákup a nemusíte se s ním tahat v taškách. Často se toho sem vejde opravdu hodně.
  • Polohovatelná opěrka nohou a zad – tato výbava se týká zejména sportovních kočárků, případně sportovních sedaček kombinovaných kočárků, kde zlepšuje celkový komfort sezení.
  • Nastavitelná výška rukojeti – v závislosti na své výšce si můžete nastavit také rukojeť do různé výšky, aby to pro vás bylo komfortní a nemuseli jste se u kočárku třeba hrbit nebo naopak mít ruce zbytečně vysoko.
  • Ventilační otvor – využijete zejména v horkých dnech, což opět zlepší komfort dítěti. Ve stříšce kočárku je otvor, který slouží jako ventilace.
  • Moskytiéra – některé kočárky bývají vybaveny také moskytiérou, která může být i doplňkovým příslušenstvím k dokoupení.
  • Pláštěnka – jako doplňkové příslušenství kromě moskytiéry slouží často také pláštěnka, tedy nepromokavá látka, kterou může být kočárek ale vybaven samozřejmě i standardně.
  • Zimní fusak – zajistí optimální tepelný komfort pro dítě v chladných měsících. Fusaky jsou zhotoveny z hřejivého materiálu, který je zároveň příjemný na dotek. Je-li určen pro umístění do kočárku, je vhodné, aby měl otvory pro bezpečnostní pásy.
  • Držák na pití – některé kočárky bývají vybaveny držákem na pití, případně zde může být také praktický tácek.

Nejznámější výrobci dětských kočárků

Kočárky Britax Römer

Společnost, která se zabývá výrobou autosedaček, cyklosedaček, ale rovněž také kočárků. U jejich produktů najdete vysokou bezpečnost a pořídíte různé typy kočárků.

Kočárky Cybex

Hlavní důraz klade tato firma na bezpečnost a design, ale rozhodně nebudete postrádat u jejích výrobků také funkčnost. Sortiment obsahuje také autosedačky.

Kočárky Kinderkraft

Bohatý sortiment výrobků pro děti, kde nechybí ani kočárky. Velkou výhodou kočárků od tohoto výrobce je vysoký komfort, který v nich vaše dítě najde.

Kočárky Petite&Mars

Osobitý přístup a hravý design přináší právě tato značka, mimo jiné spolupracující se slovenskou ilustrátorkou. Sortiment obsahuje také různé typy kočárků.

Kočárky 4Baby

Patří mezi nejznámější značky na trhu, které se zaměřují na produkci potřeb pro děti. Nabídka obsahuje kočárky v moderním provedení, které vás jistě osloví.

Kočárky Riko

Další ze známých výrobců, kteří se zaměřuje zejména na univerzální kočárky. Jejich produkty jsou charakteristické propracovaným designem a zajímavými vychytávkami.

Kočárky Moon

Tato značka se soustředí na výrobu různých typů kočárků, kde najdete mimo jiné dvojkombinace i trojkombinace v široké paletě modelů.

Kočárky Thule

Nabídka této firmy obsahuje kočárky pro novorozence, ale také dvojkombinace či trojkombinace, tedy 2v1 a 3v1 a sportovní kočárky. Jistě si vyberete.

Kočárky BABYSTYLE Egg

Sortiment je velmi široký, a tak můžete zakoupit prakticky libovolný dětský kočárek. Populární jsou třeba kočárky s korbou nebo sportovní kočárky.

Kočárky ABC design

U této společnosti najdete celou řadu kočárků klasického provedení, ale také speciálně řešené konstrukce. Může jít třeba o úzké rozpětí kol ideální do města.

Kočárky Camarelo

Dlouholeté zkušenosti s konstrukcí kočárků má právě tato firma. Postavila na tom svůj kvalitní sortiment nejen kočárků, ale také autosedaček.

Kočárky Junama

Zajímavý sortiment nabízí společnost, která dokáže zaujmout svými inovativními modely klasických kočárků i autosedaček. Nabízí třeba také nadstandardně prostorné kočárky.

Kočárky Joolz

Netradiční řešení a zajímavý design, přesně to charakterizuje tohoto výrobce. V nabídce má celou řadu modelů, které se vám dokáží pokud možno co nejvíce přizpůsobit.

Kočárky TFK

Nabízejí variabilní řešení, ale u řady modelů také velmi bohatou výbavu a příslušenství. Sortiment obsahuje kočárky všech typů, kde si jistě dokážete vybrat.

Kočárky Hauck

Sortiment obsahuje celou řadu kompaktních modelů, které se velmi dobře používají třeba v MHD. Jsou tady na výběr ale také sportovní modely a klasické kočárky.

Kočárky Bugaboo

Společnost z Nizozemska se soustředí na kočárky pro děti od nejútlejšího věku. U svých produktů preferuje inovativní řešení a design, a to již od roku 1999.

Kočárky Joie

Anglická značka je na trhu od roku 2011, přičemž již v dnešní době se řadí k nejprodávanějším ve Velké Británii. Nabízí propracované kočárky a autosedačky.

Kočárky Stokke

Norská firma se zaměřuje na kočárky, autosedačky, ale třeba také rostoucí židličky a další sortiment pro děti. Kočárky nabízejí luxusní provedení a bohaté příslušenství.

Cenové relace kočárků

  • Kočárky do 5 000 Kč – v základní cenové hladině pořídíte základní verze kočárků, tedy ty nejjednodušší modely. Ne každý model v této ceně nutně musí být špatný, ale nepočítejte s vysokou kvalitou konstrukce a v konečném důsledku s vysokou životností. Nepočítejte ani s výbavou a komfortem vyšších modelů.
  • Kočárky od 5 000 do 10 000 Kč – v této ceně již koupíte kvalitnější kočárek, kdy některé lepší modely s cenovkou na magických 10 000 Kč bývají třeba v akcích a koupíte je právě ještě v této cenové relaci. Tato cenová relace oslovuje nejvíce rodičů, protože se netlačí úplně na cenu, ale zároveň se ještě nejedná o extrémní výdaje. Kvalita provedení je zde již vyšší, než u základních modelů, objevují se také první sety.
  • Kočárky od 10 000 do 20 000 Kč – ideální cenová kategorie, pokud chcete koupit kvalitní sety kočárků s bohatou výbavou. V této ceně již nemusíte dělat příliš mnoho kompromisů a pořídíte skutečně kvalitní kočárek, který vám bude dlouho sloužit k vaší spokojenosti.
  • Kočárky od 20 000 Kč a více – cenová relace, po které asi sáhne menšina rodičů, ale můžete si za tuto cenu dopřát značkové kočárky s vysoce kvalitními materiály, designem i špičkovým provedením. V této ceně dává největší smysl pořízení zejména kombinovaného kočárku.

Jak se o kočárek starat?

Kočárek samozřejmě vyžaduje také určitou údržbu. Jedině tak vám vydrží opravdu dlouho. Nejvíce pozornosti by si měly vysloužit mechanické části, což platí tedy pro kola, která je vhodné promazávat silikonovým nebo teflonovým mazivem. Nepoužívejte olej nebo vazelínu, protože ta na sebe chytá nečistoty.

Abyste zabránili tomu, že konstrukce kočárku bude rychle degradovat, je vhodné kočárek skladovat na suchém místě, v případě potřeby jej při návratu očistit a osušit. Konstrukce tak vydrží dlouho jako nová a vás nebude obtěžovat žádné vrzání nebo podobné nepříjemné projevy.

Samozřejmě je potřeba se starat také o textilní části kočárku, kam patří různé potahy. Mnoho látkových částí kočárku je možno prát v pračce, takže to není nic náročného. Praní těchto částí kočárku doporučujeme v hypoalergenních prostředcích, které nejsou pro děti dráždivé.

Nejčastější otázky při výběru kočárku

Je pro mne lepší dvojkombinace nebo trojkombinace?

Takzvané kombinované kočárky nabízejí modulární konstrukci, přičemž rozlišujeme dvojkombinaci a trojkombinaci. U dvojkombinace můžete na podvozek nasadit hlubokou korbičku nebo sportovní sedátko. V případě trojkombinace je toto ještě doplněno o autosedačku. Pokud tedy máte auto, volba je jasná.

Co by nemělo kočárku chybět z pohledu bezpečnosti?

Bezpečnost je u našeho dítěte samozřejmě vždy na prvním místě. Každý dobrý kočárek by měl mít brzdu, která zároveň nesmí být v dosahu dítěte. Sportovní sedátka nebo sportovní kočárky by měly nabídnout vícebodové bezpečnostní pásy. Každý kočárek, který lze složit, by měl být vybaven také pojistkami proti náhodnému složení. Kočárky mohou být vybaveny také třeba reflexními prvky.

Jaké jsou rozdíly mezi kočárkem do města a do terénu?

Kočárky do města jsou většinou lehčí, snadněji se ovládají a po složení také zabírají méně místa. Mohou mít menší plastová kolečka a absenci odpružení. Pokud však potřebujete jezdit také po nezpevněném povrchu, potřebujete velká kola, ideálně nafukovací nebo gumová, pěnová či gelová, a samozřejmě také odpružení, které eliminuje nepříjemné otřesy. Z principu jsou kočárky určené do terénu také z bytelnější konstrukce, což ovšem často navyšuje hmotnost.

Sourozenecký kočárek vedle sebe nebo za sebe?

Kočárky pro sourozence, či kočárky pro dvojčata, se vyrábí v uspořádání buď vedle sebe, nebo za sebou. Uspořádání vedle sebe je samozřejmě náročnější z hlediska šířky, což může být problematické třeba při manipulaci a nastupování do MHD. Na druhou stranu je to ideální řešení pro stejně staré děti. Pokud máte různě staré sourozence, je vhodnější uspořádání za sebou. Vyhnete se tak tomu, že bude starší sourozenec toho mladšího provokovat. Problémy s ovladatelností jsou zde také, ale nyní se promítají do délky, takže se s ním pro změnu obtížněji zatáčí.

Budeme rádi, když se podělíte o své zkušenosti.

Přidat komentář

Všeuměl.cz
Logo