Jak na jednoduchý přenosný gril

Drobné venkovní grily prožívají v posledních letech neobyčejný rozkvět a na trhu je jich velké množství. Přesto ne každému jejich řešení vyhovuje. Proto například pro rybáře, trampy a jiné milovníky přírody nabízíme zajímavé amatérské řešení. Trampský přenosný gril umožňuje grilovat, opékat maso na roštu, vařit v kotlíku a ešusu nebo smažit na pánvi .

Přenosný gril

Přitom se jedná o věc, která je lehce přenosná a vejde se i do batohu, jednoduše se skládá a rozkládá a je poměrně lehká. Zajistí rychle na místě třeba grilování čerstvě chycené ryby, případně osmažení kusu masa nebo uzenek. Poslouží k uvaření pravé rybí polévky stejně jako k ohřátí polévky ze sáčku. Na obrázku vidíme takový přenosný gril v provozu. Základem konstrukčního řešení je ocelová nebo hliníková tyč ve tvaru kříže, dole opatřená bodcem. Případně může být osazena nástavcem s bodcem, aby se dala lehce zarazit do země. Pokud bychom toto zařízení používali častěji na jednom místě, je dobré opatřit si ocelovou silnostěnnou trubku, kterou na příhodném místě zarazíme do země. Pochopitelně tak, aby v jejím těle nebyla hlína, ale naopak, aby se tam dala lehce zasunout již zmíněná základní konstrukční část, tyč ve tvaru kříže.

Další důležitou částí grilu je kulatý rošt. Ten slouží nejen ke grilování, ale také jako plotna pod pánev nebo hrnec. Na jedné straně grilovací plotny je přivařena objímka z trubky, která přesně obepíná pevně zaraženou nosnou tyč. K zafixování na výšku slouží otvor s přivařenou matkou a křídlový šroub. Utažením šroubu upevníme rošt přesně ve výšce, kterou potřebujeme. Pod objímkou roštu umístíme ještě jednu takovou objímku s jisticím šroubem, abychom měli jistotu, že se grilovací plotýnka nepohne při zatížení. Zároveň při povolení křídlatého šroubu upevněného na objímce na roštu můžeme s celým roštem pohybovat také na levou a pravou stranu. Tím lze regulovat teplotu jdoucí zespoda z ohniště a pohodlněji a bezpečněji pracovat na rovinném roštu, posunutém mimo střed ohniště. Sesazení objímek a možnost připevnit další plošinku, plnou nebo v roštovém provedení, jako odkládací prostor je vidět na prvním detailu. Plošinka je mimo dosah ohně a přitom máme potřebné pomůcky a ingredience po ruce.

Další variantou tohoto přenosného zařízení je sestava vyobrazená na druhém detailu obrázku. Jednoduchý gril se upevňuje do trubky, která se zarazí do země. V těle horní části jsou otvory s kolíčkem. Posunem trubky a osazením kolíčku do příslušného otvoru pak regulujeme výšku roštu nad ohništěm. Také v tomto případě můžeme pohybovat roštem jak nahoru, tak do stran, což oceníme při používání. Takové víceúčelové kuchařské zařízení do přírody je tak jednoduché, že si je lze lehce vyrobit svépomocí. Na jednu věc však nesmíme při jeho používání zapomenout. Hlavní nosný kolík musí být skutečně pevně zaražen do země. Váha potravin, zvláště když vaříme v nádobách, působí jako páka a může převážit celou sestavu. Pak by nám spadlo jídlo do ohně.

Budeme rádi, když se podělíte o své zkušenosti.

Přidat komentář

Všeuměl.cz
Logo